funkcja kwadratowa
Polenia: Mam pytanie :
Jak inaczej mogę odczytać zbiór wartości funkcji kwadratowej, jeśli Δ wychodzi mi na minusie ?
Oto ta funkcja :
y=x
2−6x+11

proszę o pomoc
18 sty 18:27
mi: zbiór wartości zależy od drugiej współrzędnej wierzchołka
18 sty 18:28
Polenia: no tak, dokładnie od współczynnika q=
−Δ4a, wg tego zadania q=−8, czy tak ma pozostać ? bo
się zagubiłam

wiem tyle, że Δ nie powinna być na minusie
18 sty 18:31
Polenia: tfu, nie q=−8 tylko delta !
18 sty 18:32
mi: delta jest −8 i tak może być, wylicz teraz q i zbiór wartości
a czemu delta nie może być na minusie?
18 sty 18:37
Polenia: W sumie to wyszło mi, że ZW= y∊<2,∞) i taka odpowiedź jest wśród 4 możliwych

więc wychodzi na
to, że tylko do liczenia współrzędnych wierzchołka delta może mieć minus
18 sty 18:37
Polenia: no właśnie i o to mi chodziło, teraz już będę wiedziała, dzięki !
18 sty 18:38
mi: i dobrze, ależ oczywiście, ze delta może być ujemna, tylko, że wtedy nie ma m. zerowych
18 sty 18:39