Punkty A=(-4,2) oraz B=(2,6) są symetryczne względem prostej k.
MATEK pomocy: Punkty A=(−4,2) oraz B=(2,6) są symetryczne względem prostej k.Wyznacz równanie prostej k.
18 sty 13:15
M:
30 kwi 13:43
Podstawy Geometrii:

1) Liczymy wspólczynnik kierunkowy (m) prostej AB
2) Liczymy współrzędne środka (S) odcinka AB
x
S=−1
y
S=4
S=(−1,4)
3) Liczymy współczynnik kierumkowy (m
1) prostej prostopadłej do prostej AB
m*m
1=−1
4) Wyznaczamy równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzacej przez punkt S=(−1,4)
y=m
1(x+1)+4
| | 3 | |
Odp. Rownanie prostej k to y=− |
| +5U{1}[2} |
| | 2 | |
30 kwi 14:52