Mnożenie sum algebraicznych.
LIBRE: Czy może ktoś mi to zrobić poprawnie prosze ! ; ]
a) (x+7)(2x−1) =
b) (2a−1)(a+4) =
c)(4a−1)(2−3a) =
d)(x+√5)(x−√5) =
e)(2y−√3)(y+1) =
f) (a+√2)(a−√3) =
g) (2√2+k)(√2−k) =
18 sty 20:56
Mateusz: Robisz to na dwa sposoby albp ze wzoru skróconegp mnożenia (a−b)(a+b) = a2 − b2 albo
wymnazasz po kolei (a+b)(c+d) = ac + ad + bc + bd
18 sty 20:59
ola: daje ci wzór i musisz pod ten wzór podstawic działanie
(a+b)(c+d) = a*c + b*d
(x+7)(2x−1) = 2x*x + 7* (−1) = 2x2 −7
18 sty 21:02
LIBRE: dzieki już sobie poradziłam i zrozumiałam .; ]
18 sty 22:06
x: y=sinIxI
10 maj 11:40
walet:
ola wymyśliła nowe działanie, szkoda tylko, że nie daje poprawnego wyniku.
(2 + 3)*(4 + 5) =
wg
oli = 2*4 + 3*5 = 8 + 15 = 24
a przecież (2 + 3)*(4 + 5) = 5 * 9 = 45, a nie 24
10 maj 14:37
martyna: 2n(n−2m)(3+m)
12 mar 21:34