W stożek, którego przekrojem osiowym jest trójkąt równoboczny jest wpisany czworokątny
ostrosłup prawidłowy. Znajdź stosunek pól powierzchni bocznych stożka i ostrosłupa.
Starałam się to rozwiązać ale wyszedł mi błędny wynik. Mogłby ktoś sprawdzić?
z Tw. Pitagorasa wyznaczam a
a=p2r
h wyznaczam również z Pitagorasa:
| √14r | ||
h2=4r2−(12a)2 ... −−> h= | ||
| 2 |
| Pbs | 4πr2 | 2π | |||
= | = | ||||
| Pbo | 2√7r2 | √7 |
| π | ||
Poprawny wynik to | ||
| √7 |
dziekuje Ci bardzo
chyba z dwie godziny siedziałam i
sprawdzałam
| r√7 | ||
to hb= | ||
| √2 |
| r√7 | ||
Pbostr. =4*12*r√2* | = 2r2√7
| |
| √2 |