.
kasieczka : podaj miary kątów
a) rombu, w którym jedna z przekątnych ma długość równą długości boków .
b) równoległoboku, w którym kąt ostry jest dwa razy mniejszy niż kąt rozwary.
c)rombu, w którym wysokość jest dwa razy krótsza od boku

?
18 sty 16:00
Rudy:
a) skoro przekątna ma długość boku tzn. że połowa takiego rombu jest trójkątem równobocznym
czyli miary kątów 60st. i 120st.
b) gdyby oznaczyć kąt ostry jako α to suma kątów w tym równoległoboku byłaby 6α co musi być
równe 360st. czyli kąty znów 60st. i 120st.
| | a | | 1 | |
c) sinus kąta ostrego w takim rombie byłby |
| / a = |
| , oznacza to że kąt ostry musi |
| | 2 | | 2 | |
być 30st. a rozwarty 150st.
18 sty 16:23
Eta:

1) ΔABD i ΔBCD −−− równoboczne
to I<AI=60
o zatem I<BI = 180
o−60
o= 120
o
2) α +2α= 180
o => 3α= 180
o => α= 60
o
I<AI= 60
o i I<BI= 2*60
o= 120
o
sin<A =
12 => I<AI= 30
o
to I<BI= 180
o − 30
o= 150
o
18 sty 16:45
kasieczka : dzięki
18 sty 19:02