zadanie z trescia
michaelaa: POMOCYYYYYYYYYYYYYYYYYYdany jest prostokąt o bokach a i b oraz prostokąt o bokach c i d
.Długośc boku c to 90%
długości boku a. Długość boku d to 120% długości boku b. Oblicz ile procent pola prostokata o
bokach a i b stanowi pole prostokata o bokach c i d
18 sty 19:58
mi: pole prostokąta=cd=90%a*120%b=90%*120% ab=...
wylicz procent i gotowe
18 sty 20:07
michaelaa: nie rozumiem tego wychodzi 10800 jak pomnoze 90%*120%
18 sty 20:19
Bogdan:
| 0,9a * 1,2b | |
| * 100%= 1,08 * 100% = 108%
|
| a*b | |
Pole prostokąta o bokach c, d stanowi 108% pola prostokąta o bokach a, b.
18 sty 20:30
paziówna: mi, co Ty piszesz...
nie traktujesz procentu jako liczby...
procent z czegoś to liczba.
90%a = 0,9a
i interpretujesz to jako "dziewięć dziesiątych długości a"
120%b = 1,2b
to jest "jeden i dwie dziesiąte długości b"
| | 9*12 | |
cd = 0,9a*1,2b = |
| ab = 108%ab |
| | 100 | |
18 sty 20:33
tim: Witaj Bogdan.
18 sty 20:41
Bogdan:
Cześć tim
18 sty 20:41
mi: paziówna: napisałam "wylicz procent", nie liczbę , wiem co to jest procent
| | 90 | | 120 | | 108 | |
90%*120% ab= |
| * |
| ab= |
| ab=108%ab i odpowiedź gotowa  |
| | 100 | | 100 | | 100 | |
18 sty 21:05