ulamki zwykle dodawanie
10latka: kto mi pomoze?
34 +
120−
51 =

prosze o pomoc dziekuje
18 sty 20:58
paziówna: gdy dodajesz ułamki, musisz sprowadzić wszystkie do wspólnego mianownika.
w tym przykładzie będzie to 20.
jeśli z 4 chcesz mieć 20, musisz pomnożyć 4 razy 5. musisz zrobić to też z licznikiem.
wtedy możesz dodać/odjąć liczniki
i masz wynik
18 sty 21:02
10latka: a moment a jesli mam ułamek 512 to robie 2*5 + 1 czy 2*5*1 ?
18 sty 21:05
anonim: 34 + 120 − 51 = 1520 +120 −5= 16/20 − 5 = 45 −5 = 415
18 sty 21:07
10latka: a czy mozesz mi odpowiedziec na moje pytanie ? bo tak mi łatwiej tylko który to sposób ?
18 sty 21:08
anonim: defakto = −411
jezeli masz 512 to jest 112
żeby sprowadzić do wspólnego mianownika to mnożysz i manownik i licznik
18 sty 21:09
paziówna: 5*2 + 1
18 sty 21:11
10latka: no a jak mam ułamek 645 ? to 5*6*4 ? dobrze rozumie ?
18 sty 21:11
Mateusz: będzie 5*6 + 4
18 sty 21:15
10latka: oblicz :
92−
1510 :
2410−
14 =

plis ktos pomoze?
18 sty 21:17