Rozwiąż
kasiek: Rozwiąż równanie z parametrem a, (a należy do R)
| 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
| + |
| = |
| |
| x−a | | a | | a2−ax | |
18 sty 23:32
Julek:
| 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
| + |
| = |
|
|
| x−a | | a | | a(a − x) | |
| 2x−1 | | 2x | | ax−2 | |
| + |
| = |
| /*(−a)
|
| x−a | | a | | −a(x−a) | |
| a−2xa | | ax−2 | |
| − 2x = |
| / * (x−a)
|
| x−a | | (x−a) | |
a−2ax − 2x(x−a) = ax−2
a−2ax − 2x
2 + 2ax = ax−2
−2x
2 − ax + 2 + a =0
Δ≥0
Δ = a
2 +8 (2+a) = a
2 + 16 + 8a = a
2 + 8a + 16
To dowód na prawdziwość tego równania dla
a∊R−{0} oraz x≠a
19 sty 00:05
kasiek: Dzięki czy to wszystkie rozwiązania
19 sty 00:13
Bogdan:
Równanie nie jest jeszcze rozwiązane, trzeba dokończyć rozwiązywanie tego zadania.
19 sty 00:29
Julek:
Bogdanie, jak to zrobić ?
19 sty 00:51
paziówna: √Δ =
√a2 + 8a + 16 =
√(a + 4)2 = |a + 4|
| | a + |a + 4| | | a − |a + 4| | |
x1 = |
| ∨ x2 = |
| |
| | −4 | | −4 | |
19 sty 00:54
Bogdan:
teraz trzeba rozpisać x1 i x2 dla: a < −4 oraz dla a ≥ −4 pamiętając o założeniach
19 sty 00:59