matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.3.2010
Zadania
Odp.
4
margaret;):
jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma dł 16cm a jego przeciwprostokątna 20cm oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt
12
margaret;):
oblicz pole trapezu równoramiennego jeżeli jego podstawy mają długość 10 i 16cm, a ramię trapezu tworzy z podstawą kąt o mierze 60stopni
1
lech:
Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkacie ABC oraz obilcz promien tego okręgu. A(−4,4) B(0,0) C(8,8)
3
mati:
pomocy!
2
3
Wykaż, że liczby x=
+
i y= 2
√
2
−15 są liczbami przeciwnymi.
3−2
√
2
3+2
√
2
2
Monika:
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19m w momencie,gdy promienie słoneczne padają pod kątem α=60.Wykonaj odpowiedni rysunek
0
Monika:
Prosta DE jest rownolegla do boku AB trojkataABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E.Oblicz
AC] gdy[CD]=16cm,[CE]=12cm,[BC]=24cm
1
pająk:
Wyznacz współrzędne środka okręgu opisanego na trójkacie ABC oraz obilcz promien tego okręgu. A(−4,4) B(0,0) C(8,8)
0
Monika:
w trapezie abcd podstawy ab i cd oraz ramieAD maja dlugosci odpowiednio 15cm ,12cm,6cm.O ile cm nalezyprzedluzyc ramieAD,by przecielo sie z przedluzeniem ramienia BC?Wykonaj odpowiedni
9
w21:
pomuzcie w zadaniu ; oblicz objetosc powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ktorego przekatna ma dlugosc 18cm i twozy z podstawa kat 60stopni
3
falconxxx:
proszę o pomoc
skad sie bierze taki wzor − h
2
= x*2x
jest on częscią zadania o treści wysokosc trojkata prostokatnego opuszczona z wiercholka kata porstego ma dlugosc 3cm.
2
Bea:
W trójkącie prostokątnym ABC kąt przy wierzchołku A ma miare 60
0
, a najkrótszy bok ma długośc 12cm. Oblicz długosc przeciwprostokątnej.
0
olka:
:::rysunek::: a. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
0
Dominika:
Oblicz długośc boku trójkata jeżeli promień okręgu opisanego na trójkacie równobocznym jest równy R=2
√
5
3
Marek:
napisz równanie prostych zawierających boki równoległoboku ABCD o wierzchołkach A(1;3) B(−2;−3) C(1;−1), wyznacz współrzędne wierzchołka D tego równoległoboku. Proszę o pomoc w tym zadaniu.
2
Bea:
oblicz log
2
9+log
2
6
0
paula :
1. w pewnym trójkącie tylko jedna środkowa pokrywa się z wysokością. Zatem trójkąt jest
1
zeta:
Mediana danych : 0,1,1,2,3,2,2,1 jest równa
2
zeta:
Mediana danych : 0,1,1,2,3,2,2,1 jest równa
5
zeta:
Liczba 2
10
*5
15
jest równa liczbie : ?
0
Marek:
napisz równanie prostych zawierających boki równoległoboku ABCD o wierzchołkach A(1;3) B(−2;−3) C(1;−1), wyznacz współrzędne wierzchołka D tego równoległoboku. Proszę o pomoc w tym zadaniu.
0
Dr.Szajba:
Dr.Szajba: 1) pole trapezu jest równe 54cm2, a wysokość ma długość 9 cm. oblicz długość podstawy trapezu,
0
Dr.Szajba:
1) pole trapezu jest równe 54cm2, a wysokość ma długość 9 cm. oblicz długość podstawy trapezu, wiedząc, że jedna z nich jest:
1
Bea:
Funkcja liniowa f przyjmuje wartości ujemne jedynie w przedziale (5,+∞), a wykres tej funkcji przecina oś OY w punkcie o rzędnej 3 .Podaj wzór tej funkcji.
2
Natalia:
Dla jakich x dany ciąg x+1 , 3x
2
+1 ,6x−1 jest ciągiem arytmetycznym.
15
majka92:
uzasadnij ze wielomianu w nie da nie rozlozyc na czynniki liniowe
23
werterka:
Ekspedientka przygotowała mieszankę cukierków o następującym składzie: 30% cukierków – Toffi, 40% – Michałki, 8 kilogramów – Raczki, reszta – Krówki. Cena mieszanki wyniosła 17 zł za 1
3
Cinu:
Wyznacz punkty przeciecia prostej 2x − 5y + 8 = 0 z osiami układu współrzędnych Jak to zrobić? ja za glupi jestem do matmy
1
marysia:
pilnie potrzebuje pomocy
1
basia:
ustal które wyrazy ciągu bn o wyrazie ogólnym bn=n
3
−6n
2
+9n−54 sa rowne 0
1
basia:
suma ilu początkowych wyrazów ciągu an,określonego wzorem an=2n
2
−17n−42 jest najmniejsza
0
ja:
Rzucamy n razy kostką do gry (n>2). Czy liczba możliwości otrzymania sumy wszystkich wyrzuconych oczek nie większej niż n + 2 jest równa 8k 2 + 8k + 10, gdy n= 4k + 3 ( k ∊ℕ+)
2
Izabela:
:::rysunek::: (Poznań − matura '97) W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt płaski ściany bocznej przy
1
Kasia:
7
witek39:
Pomużcie
Wykresy funkcji y= −x+3 i y= −2x+4 przecinają się w punkcie A, zaś oś OX odpowiednio w punktach B i C. Oblicz ple trójkąta ABC oraz długość jego najdłuższego boku.
3
witek39:
Pomużcie
Wykresy funkcji y= −x+3 i y= −2x+4 przecinają się w punkcie A, zaś oś OX odpowiednio w punktach B i C. Oblicz ple trójkąta ABC oraz długość jego najdłuższego boku.
1
Kasia:
{ 0,1,2,3,4,5}?
0
Piotrek:
Jack wejdz tu http://matematyka.pisz.pl/forum/42979.html
1
kania:
Dane są dwa pojemniki. w pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe. 3 czarne, 2 zielone. w drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i jedna zielona. z każdego pojemnika losujemy
0
Asia17:
pilnie potrzebuje pomocy do wykresu funkcji f(x)=−1/x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbior
1
falconxxx:
h
2
= x*2x skad sie bierze taki wzor
chodzi tu o trójkąt prostokątny równoboczny.
7
Natalia:
Ciągi Zadanie 1
7
Raf:
sinα − sinα * cos
2
α jest równe
0
falconxxx:
skad sie bierze taki wzor h2= x*2x
pozdrawiam
71
Piotrek:
Sn = 127.875 cm a1 = 64
0
malinaa18:
błagam o szybka odpowiedź
Ile jest zdarzeń elementarnych gdy rzucamy 3 razy szescienna kostka do gry a suma wyrzuconych oczek jest rowna conajwyzej 16
3
ja:
Rzucamy n razy kostką do gry (n>2). Czy liczba możliwości otrzymania sumy wszystkich wyrzuconych oczek nie większej niż n + 2 jest:
2
askaaaaa:
punkty A(9,−1) B=(−7,3) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami prostokata ABCD na boku CD lezy punkt
2
Bob:
:::rysunek::: To mniejsze to niby powinien być kwadrat. Da rade obliczyć jego pole?
3
diunaj:
Wielomian nierówność z wart bezw.:
2
Natalia:
Dany jest ciąg arytmetyczny: 1; 0,8 ;0,6..... Oblicz S
1
9
0
izoOolda:
W trójkątach ABC i A'B'C' poprowadzono dwusieczne BD i B'D'. Wykaż, że jeśli |BD| = |B'D'|, |BC| = |B'C'|, |kąt B| = |kąt B'| i |BD| = |B'D'|, to Δ ABC jest przystający do Δ A'B'C'.
5
GEOMETRIC:
Matematyczna wątpliwość
Witam! Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędz dolnej
6
Piotrek:
prosze o pomoc
0
Natalia:
figa prosże pomóż mi rozwiązać te zadania ja nic nie rozumiem a pilnie potzrebuje na jutro bo to jest praca kontrolna.
11
Cinu:
Napisz równanie prostej, do której należą punkty A = (a,b) oraz B = (b,a), gdzie a i b są pierwiastkami równania x
2
−x −2 = 0.
0
malinaa18:
rzucamy 4 razy monetą . Oblicz prawdopodobieństwo ,że wyrzucimy dokładnie 1 reszkę lub wyrzucimy co najmniej jedego orła
5
Natalia:
Dla jakich x dany ciąg x+1 , 32+1 , 6x−1 jest ciągiem arytmetycznym
10
fryk:
Mam łatwe zadanie z chemii−pomoże ktoś? Ułóż równanie reakcji wymiany, mając do dyspozycji: Na, NaOH, H
2
, H
2
O.
1
kamila:
przekrój osiowy kuli ma pole powierzchni równe 9. oblicz pole powierchni i objętość
0
Natalia:
Sprawdź monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym a
n
=5−2n
0
Natalia:
Między liczby 0,5 i 8 "wstaw" siedem liczb tak,aby otrzymany ciąg łącznie z liczbami danymi był
4
Natalia:
Balon wzniósł się w pierwszej minucie na wysokość 8m, a w każdej nastepnej minucie wzniosił się
4
Natalia:
Które z podanych ciągów są ciągami geometrycznymi? Wpisz tak lub nie. Podaj iloraz tego ciągu.
0
Aravis_1:
f(x)= 1/ ( x
4
− 3x
2
+ 1 )
1
Eniu:
Dany jest ciąg geometryczny, w którym wyraz pierwszy jest równy 18 a suma dwóch pierwszych wyrazów jest równa 24. Iloraz tego ciągu jest liczbą:
2
Eniu:
Jesli dla pewnego kąta ostrego α sin alfa= M to tg α równa się?
0
Marcys:
1.Oblicz objętosc graniastosłupa prawidłowego czworokątnego w którym przekątna ściany bocznej 6 a przekatna podstawy 2√2.
0
Rf pomocy prosze:
Na siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 10 cm zużyto 250 cm2 kartonu. Oblicz długość wysokości ściany bocznej tego ostrosłupa, jeśli 10% powierzchni
1
Aravis_1:
f(x)= 1/ (x
3
− 2x
2
− 3x + 6)
1
falconxxx:
wysokosc trojkata prostokatnego opuszczona z wiercholka kata porstego ma dlugosc 3cm. Podzeliła ona trojkat w stosunku1:2. Oblicz dlugosc tej przeciwprostakatnej?
0
Asia17:
Czy wielimian w mozna rozlozyc na czynniki liniowe? a. w(x)=(x2−1)(x2−4x+4)
0
pszczółka maja:
Proszę o pomoc. W trójkącie ostrokątnym ABC wysokości AD i CE przecięły się w pkt
0
Ela:
Oblicz pierwszy wyraz i różnice r ciagu arytmetycznego: a
4
: a
6
= −1 i a
2
* a
8
= −1
7
Natalia:
Witam prosze o rozwiązanie z góry dziękuje
0
Ela:
Wyznacz dla ciagu arytmetycznego sumę: a
5
+a
6
+...+a
20
, gdy a
n
=5n−3
0
Asia17:
uzasadnij ze wielomianu w nie da nie rozlozyc na czynniki liniowe a) w(x)=x6−27x3
0
ala:
4
Ruda:
Z prostokątnego arkusza blachy o wymiarach 120cm x 80cm wycięto w rogach jednakowe kwadraty tak, że po odpowiednim zagięciu otrzymano otwarte pudełko. Jaka powinna być długość boków
0
Julka92:
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=a/x. jesli nalezy do niego punkt P a)P(4, 1/2)
0
małpa4:
Mógłby mi ktoś pomóc
? W okrąg o promieniu 5cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie 6cm. oblicz długość ramion tego trójkąta..
0
Julka92:
naszkicuj wyklres funkcji f(x)=2/x−a, jesli jego asymptota pionowa przechodzi przez punkt Q
1
Jakub:
w okrąg o promieniu 5cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie 6cm. oblicz długość ramion tego trójkata..
0
Julka92:
do wykresu funkcji f(x)=−1/x+q nalezy punkt P. Naszkicuj wykres funkcji f i podaj jej zbior wartosci.
1
Ojojoj:
wyznacz wzór wielomianu pierwszego stopnia jeśli wiadomo że do jego wykresu należą puknty: A=(0;−5) oraz B=(−3;4)
2
HelpMe:
Trapez równoramienny ma odpowiednio podstawy o długościach 3 i 5. Ramię ma długość 4, oblicz tangens kąta ostrego trapezu. Pozdrawiam
0
Linh:
mam kilka takich przykładów z którymi nie mogę sobie poradzić, szukam po różnych portalach i jakoś średnio mi to wychodzi, mógłby mi ktoś pomóc?
2
pvl:
5−2n
dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an=
Uzasadnij, ze jest to ciąg arytmetyczny.
3
Jest ktos w stanie to zrobić?
2
pvl:
W trójkącie prostokątnym najdłuższy bok ma długość 10 a najmniejszy kąt ma miarę 40 st. Długość średniego boku to?
4
marysia 1992:
rozwiaz rownienie f(x)=g(x) a) f(x)=x3−3x, g(x)=x
0
XxX:
producent chce wyprodukowac puszke w ksztalcie walca o pojemnosci 3000cm
3
i wysokosci 2 dycymetry.promien podstawy puszki w zaokragleniu do czesc dziesiatych ile wynosi?
0
Jakub:
w okrąg o promieniu 5cm wpisany jest trójkąt równoramienny o podstawie 6cm. oblicz długość ramion tego trójkata
1
marysia 1992:
przedstawiono wykres wielomianu f(x)=x3−3x2−2x+9 i wykres funkcji liniowej g(x)=2x−3. Rozwiaz rownainie f(x)=g(x)
1
XxX:
w urnie mamy 10 kul bialych, 20 czarnych i 30 zielonych. losujemy jedna kule , jakie jest prawdopodobienstwa wylosowania kuli bialej lub czarnej?
1
XxX:
jeden z bokow prostokata jest o 2 cm krotszy a drugi o 2 cm dluzszy od boku pewnego kwadratu. ktory z tych czworokatow ma wieksze pole i o ile?
3
eloelo:
wyznacz współrzędne środka i długość promienia okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdy:
0
HEKTOR:
Prawdopodobieństwo. Bardzo prosze o pomoc HEKTOR: zad1.
3
jaaa:
Proszę o pomoc! proszę, proszę..
1
Jasiu:
na siatkę ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 10 cm zużyto 250 cm
2
kartonu. Oblicz długość wysokości ściany bocznej tego ostrosłupa, jeśli 10% powierzchni
2
olafasola666:
co to jest napisz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(1,4) B=(3,2)
8
malinaa18:
Błagam o szybką odpowiedź
ze zbioru liczb trzycyfrowych wybieramy jedna liczbe . Oblicz prawdopodobieństwo ,żę wybierzemy liczbę podzielną przez 120.
!
1
gonia:
pomiędzy liczby 4 i 8 wstaw liczby: x, y, z, t tak aby liczby: 4, x, y, z, t, 8 tworzyły ciąg geometryczny.
25
k.:
k.: pomoże mi ktoś udowodnić, że
1
iga:
prosze o przypomnienie jak robi sie takie zadania :
1
gonia:
Pociąg z miasta A do miasta B jechał z prędkością 60 km/h. Na powrotną drogę potrzebował o 2 godziny więcej, gdyż jego prędkość zmniejszyła się o 12km/h. Jaka jest odległość między
1
Tina:
Tina: O Kacie α wiadomo ze jest ostry oraz cosα=0.4. oznacza to ze: a) sinα = pierwiastek 21/5 tgα= pierwiastek 21/2
3
olafasola666:
napisz równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(1,4) B=(3,2)
1
po_prostu:
Witam potrzebuję pomocy w tych zadankach. 1) Pan Kowalski i pan Nowak ulokowali tę samą kwotę oszczędności w dwóch różnych bankach. Pan
9
askaaaaa:
1,,punkty A(−3.−1) i c(1.11) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu a)oblicz pole kw b) wyznacz rownanie prostej zawierajacej przekatna BD
1
Pampa:
Witam. MAm problem ze zrozumieniem następującej kwestii.
2
agata:
Naszkicuj wykresy funkcji f i g:
1
marysia 1992:
ile pierwiastkow calkowitych ma rownanie? a) x3=64x
2
gabi ;):
wykaż, że trójkąt o wierchołkach A=(−2,−4) B=(2,2) C=(−3,−8) jest prostokątny, narysowałam to ale nie wiem jak mam się wziąść za liczenie odcinka |AB| |BC| i |AC| .
3
emma:):
Mam takiego zadanko: Sporządź wykres funkcji f(x)=−3x+4 , x∊R
2
mMm ;):
wyznacz współrzędne punktów przecięcia się prostych o równaniach 4x−3y−3=0 i 2x+3y+21=0 trzba narysować te proste na układzie współrzędnych i sprawdzić poprawność obliczeń.
1
ania:
(4w−2+3u):(−1/3)
2
Heks:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 2a i krawędzi bocznej a
√
5
oraz stożek o średnicy podstawy 2a i tworzącej a
√
5
.Oblicz stosunek objętości ostrosłupa do
0
Elkasei:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny.Długość krawędzi bocznej jest o 2razy większa od wyskosci ostrosłupa.Krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod kątem którego sinus jest
3
Natalia:
W okrąg o promieniu R wpisano trójkąt prostokątny o kącie ostrym α. Oblicz obwód trójkąta i długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
0
Mały:
Rozwiąż równanie prostej:
2
sawik:
a ja mam pytanie. Tak jak w przykładach tych z ułamkiem z mianownika określamy dziedzinę funkcji... a co sięrobi z licznikiem
?
1
Olka:
Oblicz najmniejszą i największą wartoś funkcji: f(x)=−x
2
+3x−1 w przedziale <−3,4>
65
Tina:
Pomoze mi ktos ?
1
Wojtek :
Oblicz obwód 6−kąta foremnego, którego pole wynosi 36√3 cm2
1
K:
1)Dla jakich parametrów m funkcja f(x) = (|m+1|−3)x+5 jest nierosnąca? b) i funkcjia f(x)= (m
2
−3m+1)x+5 jest malejaca
0
Tina:
O Kacie α wiadomo ze jest ostry oraz cosα=0.4. oznacza to ze: a) sinα = pierwiastek 21/5 tgα= pierwiastek 21/2 b) sinα= pierwiastek 21/5 ctgα= 5/21 c) sinα= 0.6 tgα=1,5 d) sinα=0,4 ctgα= 1
9
Czuuuuub:
Rozwiąż równania z wartością bezwzględną. pomóżcie.
16
paaanna:
Hej mam problem z obliczeniem logarytmu. Pomoże mi ktoś?
1
Anetaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:
W dwóch naczyniach znajduje się roztwór wodny soli:w pierwszym naczyniu stężenie procentowe roztworu 25%, a w drugim jest równe 45%. Po ile kg. każdego roztworu należy wziąć aby otrzymać
3
^.^:
Mając funkcje [entier] y=[x], narysuj funkcję g(x)=x − [x]
0
Anetaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa:
W nieparzystej liczbie trzycyfrowej, podzielnej przez 5, suma cyfr setek i dziesiątek wynosi 9. Wyznacz tę liczbę, jeśli wiadomo że po zamianie miejscami cyfry dziesiątek i jedności
1
gonia:
która z funkcji jest malejąca w przedziale (0;
∞
):
1
Marcia:
Rozwiązywanie równań:
20
Calineczka.:
:::rysunek::: A)
6
Paulina:
! PROSZĘ o POMOC
Oblicz jaką miarę ma kąt środkowy oparty na 1/9 okręgu i jaką miarę ma kąt wpisany oparty na tym samym łuku
1
aga:
Rozwiąż równanie kwadratowe : −(3x+1)
2
=−3
0
HEKTOR:
1
Kwiatuszek:
Oblicz obwód 6−kąta foremnego, którego pole wynosi 36
√
3
cm
2
3
Iga:
:::rysunek::: Dorota kręci tarczą pokazaną na rysunku.
1
paulinaa.:
Funkcja f określona wzorem f(x)=mx
2
+4x+1. Wyznacz te wartości liczby m, dla których wierzchołek paraboli,będącej wykresem funkcji f, leży na prostej y=−x−5
1
Natashaaaniolek:
jezeli a
5
=28 , a
8
=37
1
paulinaa.:
Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamieniamy miejscami cyfrę setek i cyfrę jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczb, jeśli wiadomo, że cyfra środkowa
1
paulinaa.:
Wyznacz liczby b,c aby rozwiązaniem nierówności 2x
2
+ bx +c <0 był przedział (3,5).
4
Cytrus:
Witam! Mam wyznaczyć dziedzinę i narysować oś z |x+7| ≥ 0... Potrafie zrobić z np.: |x+7| ≥ 3 ,ale mająć '0' to nie wiem
2
paulinaa.:
Jeżeli od pięciokrotności pewnej liczby x odejmiemy jej odwrotność to otrzymamy 4. Jaka to liczba?
0
paulinaa.:
Rozwiąż równanie 2x+1=2−
√
3
i rozstrzygnij, czy rozwiązanie jest liczbą wymierną?
2
Rafi:
Oblicz objętość kuli, której pole powierzchni wynosi 36 cm
2
4
Raf:
Abonent zapomniał dwóch ostatnich cyfr numeru telefonu. Przyjmijmy, że na wykonanie jednego połączenia potrzeba 30 sekund. Ile maksymalnie czasu może zająć abonentowi dodzwonienie się do
1
fiolka:
:::rysunek::: pole trójkąta DEC wynosi 4cm
2
. wiadomo,że IABI=
√
3
IDEI oraz DEIIAB.zatem ile równe jest pole
1
olaf:
wyznacz wszystkie liczby trzycyfrowe ,w których cyfra setek jest o 3 większa od cyfry dziesiatek i 2 razy wieksza od cyfry jedności
0
asiek:
Oblicz obwód okręgu wpisanego w trójkąt oraz opisanego na trójkącie o bokach długości 2, 3, 4
2
kaśśśśka:
dane sa punkty a=(−7,−3) b=(−3,5) wyznacz dlugosc boku kwadratu wpisanego w ten okrag
1
liki:
dany jest wielomian P(x)=4x
3
− 12x
2
+9x, gdzie x należy do R. a)dla jakich argumentów wilomian p(x) przyjmuje wartość równą 27
11
Kalia:
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Prawdopodobieństwo tego, że suma wyznaczonych oczek wyniesie co najwyżej 8, jest równe:
1
olaf:
:::rysunek::: W prawidłowym graniastosłupie trójkątnym krawędź podstawy ma długość 4,a przekątna AC
1
1
Papuza:
1
33% to
całości czy zdanie jest prawdziwe ?
3
24
Agnieszka:
15
Czy liczby
i
√
9
są całkowite ?
3
3
Natalia:
Kąt α jest ostry i cosα=0,9. Wówczas: a) α<30stopni
1
kija:
jak to wyliczyć ? 4+a=
√
2a
2
+4
1
kasiula:
Prosze o pomoc!
0
Anna:
Przekątna rąbu tworzy z jego bokiem a kąt 30 stopni. Wiadomo, że a= 6. Oblicz dłuższą przekątną rąbu.
7
Anna:
sin
2
β=1/2 oblicz sinβ
1
lusia:
Prosze o pomoc!
0
dankaa1004:
Przekrojem osiowym walca jest prostokąt ABCD. Długości boków AB i BC oraz przekątnej AC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 4. Oblicz objętość tego walca
12
Rafi:
:::rysunek::: Oblicz objętość narysowanego ostrosłupa prawidłowego wiedząc, że ES=12 cm i AC=5{2}
1
asiek:
Punkty A(−4,2) B(−3,0) C(2,1) są wierzchołkami trójkąta. Obliczyć stosunek sinusów kątów ostrych tego trójkąta
3
qwerty:
What time
will
the party start?
1
Anna:
W kwadracie ABCD o boku a połączono wierzchołek A z punktem E należącym do boku BC i dzielącym ten bok w stosunku 1:2 licząc od od wierzchołka B. Oblicz tangens kąta AEB.
2
Rafi:
krawędź boczna ostrosłupa prostopadła do podstawy ma długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 18 cm i 24 cm. Oblicz objętość tego
0
asiek:
W równoległoboku ABCD kąt ostry ma miarę 60 a boki mają długości 5 i 6. Oblicz długość dłuższej przekątnej i pole tego czworokąta
3
Alv:
:::rysunek::: Trapez równoramienny o podstawach dł. 6 i 10 opisany jest na okręgu. Oblicz promień tego okręgu
0
pawel:
stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego o polu 12 jest równy 1:3 oblicz długośc przeciwprostokątnej tego trójkąta.
0
wojtek:
w kole o środku s poprowadzonno cięciwe ktora nie jest srednica punkt A dzieli tę cięciwe na dwa ocinki o dł 11 i 29 odcinek |AS| =15 oblicz dlugosc promienia tego koła
1
kalafiorowa:
Z talii 52 kart losujemy jednocześnie dwie karty. Oblicz prawdopodobieństwo, że obie będą królami jeżeli żadna z nich nie jest karem.
0
XxX:
jeden z bokow prostokata jest o 2 cm krotszy a drugi o 2 cm dluzszy od boku pewnego kwadratu. ktory z tych czworokatow ma wieksze pole i o ile?
3
Calineczka.:
Zdanie fałszywe to:
0
XxX:
w urnie mamy 10 kul bialych, 20 czarnych i 30 zielonych. losujemy jedna kule , jakie jest prawdopodobienstwa wylosowania kuli bialej lub czarnej?
0
XxX:
dany jest wielomian W(x)=x
4
−mx
3
+nx
2
−8 . wartosc tego welomianu dla x=2 jest taka sama , jak dla x=−2. natomiast W(3)=82. wyznacz wartosc liczb m i n oraz rozwiaz nierownosc W(x)>x
4
+2
0
elfik:
jedna z przekątnych równoległoboku ma dł 6 i tworzy z bokiem kąy o mierze 30 i 105
o
oblicz pole równolegloboku.
0
Kalia:
♦Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o ramieniu długości 9. Kąt między przekątną największej ściany bocznej i wysokości graniastosłupa jest równy 60
o
.Oblicz
0
XxX:
3
i wysokosci 2 dycymetry.promien podstawy puszki w zaokragleniu do czesc dziesiatych ile wynosi?
17
Bazyl:
1)Wyznacz czwarty, siódmy i dwunasty wyraz ciągu an=4n²−n
0
mała:
stosunek długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego o polu 12 jest równy 1:3 oblicz długośc przeciwprostokątnej tego trójkąta.
1
kostek:
Zadanie z Planimetrii
0
krzysiek:
własciciel sklepu z odzieża z końcówek serii pod koniec kazdego tyg obniza cene towarów. jesli sukienka w I tygodniu kosztowała 250 zł, a jej cena była obnizona o 0,8 ceny poprzedniego
0
HEKTOR:
0
krzysiek:
własciciel sklepu z odzieża końcówek serii pod koniec każdego tygodnia obniza ceny towarów. jesli sukienka w pierwszym tygodniu kosztowała 250 zł, a jej cena była obnizona o 0,8 ceny
2
Kuba:
Trzy pierwiastki wielomianu w(x)= x
3
+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. oblicz współczynniki P i Q.
5
askaaaaa:
punkty A(−3.−1) i c(1.11) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu a)oblicz pole kw b) wyznacz rownanie prostej zawierajacej przekatna BD
0
XxX:
z napelnionego ciecza naczynia o pojemnosci 102dm3 wyplywa w pierwszej minucie 5dm3 cieczy, a w kazdej nastepnej o 0,25dm3 mniej niz w poprzedniej. po ilu minutach naczynie bedzie oproznione
3
Kuba:
rzucamy cztery razy symetryczna kostką sześcienną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na tym, że przynajmniej raz wypadło 5 lub 6 oczek, a B − że w ostatnim rzucie wypadło co najwyżej 5
5
Kuba:
Lewa strona równania 1+3+9+...+x = 1093 jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu geometrycznego. Oblicz y=0.0(1) − jeden przez pierwiastek 3 stopnia z x
2
Kuba:
Punkt P(x,y) nazywamy punktem kratowym, jeśli obydwie jego współrzędne są liczbami całkowitymi. Uzasadnij, że jedynym punktem kratowym, którego współrzędne spełniają nierówność
1
Kuba:
Wykaż, że równanie x
4
− 4
√
3
x
2
+ 4=0 ma cztery różne pierwiastki. oblicz sume czwartych potęg tych pierwiastków
0
XxX:
z napelnionego ciecza naczynia o pojemnosci 102dm
3
wyplywa w pierwszej minucie 5dm
3
cieczy, a w kazdej nastepnej o 0,25dm
3
mniej niz w poprzedniej. po ilu minutach naczynie bedzie
0
Gieniaa:
Prosze o pomoc
! Zad1.Dziewczynka odpowiadała na 30 pytań.Za dobrą odpowiedż otrzymala 7 pkt. a za zla 12 pkt
0
XxX:
uzasadnij ze kwadrat wysokosci poprowadzonej z wierzcholka kata prostego w trojkacie prostokatnym rowna sie iloczynowi dlugosci odcinkow na jakie dzieli ta wysokosc
0
XxX:
producent chce wyprodukowac puszke w ksztalcie walca o pojemnosci 3000cm3 i wysokosci 2 dycymetry.promien podstawy puszki w zaokragleniu do czesc dziesiatych ile wynosi?
1
XxX:
wyrazenie (1−2x)
2
−3(x+√2)(x−√2) dla x=0 jaka przyjmuje wartosc?
8
Jajaja:
rozwiąż:
3
Lenka:
suma wyrazow 6 i 8 pewnego ciagu arytmetycznego jest rowna 40 a iloczyn wyrazow 2 i 3 tez jest rowny 40.Wyznacz ten ciag.
2
Lenka:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawione sa kwadraty o bokach ktorych dlugosci tworza ciag arytmetyczny.
1
XxX:
ile wynosi roznica ciagu arytmetycznego okreslonego wzorem an=3−2n
5
Jajaja:
napisz wzór wielomianu w postaci W(x)=x
4
+ax
3
+bx
2
+cx+d o którym wiadomo że jego pierwiastkami są liczby −
√
2
, −1, 1,
√
2
2
XxX:
wyrazenie (cos30*−cos45*)(cos30*+cos45*) przyjmuje wartosc jaka?
5
Jajaja:
wyznacz wzór wielomianu pierwszego stopnia jeśli wiadomo że do jego wykresu należą puknty: A=(0;−5) oraz B=(−3;4)
1
XxX:
wyrazenie (1−2x)
2
−3(x+
√
2
)(x−
√
2
) dla x=0 jaka przyjmuje wartosc?
1
XxX:
mamy ciag geometryczny w ktorym a
5
=1 i a
7
=16 wiec ile wynosi a
6
?
1
XxX:
ile wynosi roznica ciagu arytmetycznego okreslonego wzorem a
n
=3−2n
1
XxX:
jaki jest zbior rozwiazan nierownosci: 3x
2
+2x−1≤0?
2
Kalia:
Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x)=log(x
2
+4) jest zbiór:
A.
R\{−2,2}
B.
(−
∞
,−2)∪(2,+
∞
)
C.
(−1,+
∞
)
D.
R
0
??????:
do pustego pociągu,składającego sie z trzech wagonów, wsiadło 9 pasażerów ile istnieje możliwości rozmiescczenia tych pasażerów w wagonach?
1
XxX:
jaki punkt nie nalezy do prostej o rownaniu 3x−2y+1=0?
7
XxX:
niech a=3log
8
4 wiec ile wynosi a?
0
XxX:
producent chce wyprodukowac puszke w ksztalcie walca o pojemnosci 3000cm3 i wysokosci 2 dycymetry.promien podstawy puszki w zaokragleniu do czesc dziesiatych ile wynosi?
0
Kalia:
♣Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Prawdopodobieństwo tego, że suma wyznaczonych oczek wyniesie co najwyżej 8, jest równe:
1
Gróha:
Mam takie pytanie czy wielomian zapisany w ten sposób jest zapisany w postaci iloczynowej
0
XxX:
jaka miare ma kat wpisany oparty na 49 okregu?
0
karol:
rzucamy trzykrotnie kostką do gry.ile jest możliwych wyników,jeżeli wiadomo ,że wypadła co najmniej jedna szóstka?
1
XYZ:
Jak robić tego typu zadania?
Pomocy
Oblicz wyraz pierwszy i różnicę r ciągu arytmetycznego a
n
, gdy
0
karol:
Na ile sposobów można wylosować z talii 52 kart wybrać cztery karty , aby każda karta była innego koloru?
0
XxX:
3
basia:
ciąg a
n
określony jest wzorem a
n
= 7n+4 .najmniejszy wyraz ciągu an ktory jest wiekszy od 100 jest równy i ma wyjść 102
0
HEKTOR:
zad1. Do przetargu na wykonanie pewnej sieci energetycznej stają dwie firmy polskie i dwie
3
Marcin:
log (x−3) = 5 3
0
Ismena:
Dany jest trapez równoramienny ABCD. Ramie tego trapezu ma długość 10 cm, a obwód wynosi 40 cm. Oblicz długość podstaw tego trapezu jeżeli wiadomo że tgα = 3/4 gdzie α jest katem ostrym tego
0
Ismena:
Oblicz pole rombu o boku 17 cm w którym długości przekątnych różnią się o 14 cm.
1
Ismena:
W okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, które przecieły się w punkcie E. Wiedząc że: |AE| = 9, |EB| = 4 a |CE| = 3 oblicz |ED|
2
XYZ:
wykaż że ciąg a
n
określony wzorem a
n
=(−1)
n
+(−1)
n+1
jest stały wiem, że trzeba skorzystac z tego ze ciag an jest stały gdy a
n+1
−a
n
=0 ale cos mi źle
0
XxX:
jaka miare ma kat wpisany oparty na
4
9
okregu?
1
XxX:
liczba a dla ktorej rozwiazaniem rownania 2(x−a)+5=3x−1 jest liczba x=5 ile wynosi
2
aga:
Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tego zadania log
2
(log 20 + log5).
1
XxX:
jaki punkt nie nalezy do prostej o rownaniu 3x−2y+1=0
0
XxX:
3
1
Jajaja:
przedstaw wielomian w postaci iloczynowej. f(x)=2x
2
+x−3
4
Jajaja:
Dana jest funkcja f(x)=2x
2
−8x+1. Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji f.
1
adam:
Trapez ABCD zbudowany jest w ten sposób, że jego wierzchołki ABD i BCD są przylegającymi do siebie trójkątami równobocznymi. Jeśli prostą zawierającą bok AB określimy równaniem y=ax+b ,
3
tomcio:
Nie lubiłem zadań z tego działu, więc nadal nie umiem ich rozwiązywać. Czy pomoże ktoś?
1
Kalia :
♦ Dziedziną funkcji f określonej wzorem f(x)=log(x
2
+4) jest zbiąr:
A
.R\{−2,2}
B
.(−∞,−2)∪(2,+∞)
C
.(−2,2)
D
.R
2
Lachu:
na turnieju szachowym kazdy rozegral z kazdym po 1 partii, po czym jden z uczestnikow zrezygnowal, pozostali rozegrali jeszcze po 1 partii. Łącznie rozegrano 49 partii. ilu bylo
12
aga:
:::rysunek::: Bardzo proszę o pomoc zadaniu, bo już nie mam na nie pomysłu.