Wielomiany Matura P.R
Kuba: Trzy pierwiastki wielomianu w(x)= x3+px+q tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. oblicz
współczynniki P i Q.
14 mar 12:49
xyz: Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu, jeśli w(a)=0,dalej Liczba a+4 jest pierwiastkiem , gdy
W(a+4)=0 i a+8 jest pierwiastkiem, gdy W(a+8)=0. Otrzymujesz układ trzech równań z trzema
niewiadomymi:a,p,q.
14 mar 13:06
xyz: drugi sposób: Skorzystaj z postaci iloczynowej;w(x)=(x−a)(x−a−4)(x−a−8), a następnie skorzystaj
z równości wielomianów.
14 mar 13:13