Julek:
1)
Rosnąca, gdy : |m+1| − 3 > 0, wiec nierosnąca dla :
|m+1| − 3 > 0
b)
m
2 − 3m + 1 < 0
2)
narysuj
f(x) = 2
x, następnie użyj przesunięcia wykresu funkcji o wektor v=[0;2], co da Ci : f(x) =
2
x+2, więc na sam koniec musisz użyć przekształcenia : symetria względem osi OX.
Odczytaj zbiór wartości
b) narysuj
f(x) = 2
x i przesuń o wektor v=[3;4]
masz jedno ograniczenie dziedziny... nie można dzielić przez zero, więc musisz sprawdzić te
wartości zmiennej
x dla których x
4−3x
2+1 = 0 i wyrzucić z dziedziny
Podpowiedź : zmienna pomocnicza : t = x
2, t∊<0;+∞)
t
2 − 3t + 1 = 0
Δ
t = ...
t
1 = ... = x
2
t
2 = ... = x
2
sytuacja się powtarza... x
3−2x
2−3x+6 ≠ 0
Podpowiedź : x
2(x−2) − 3(x−2) = 0
(x−2)(x−
√3)(x+
√3) = 0
4)
a)
w(x) = a (x
3+2x
2+7x+7)
Podpowiedź : x
3+2x
2+7x+7 = 0
b) a(0+2*0+7*0+7) = 6
5)
W(x) = a(x
3+3x
2−7x−21)
a) Podpowiedź : x
3+3x
2−7x−21 = 0
x
2(x+3)−7(x+3) = 0
(x+3)(x−
√7)(x+
√7) = 0
b)
1 = a((−1)
3+3*(−1)
2−7*(−1)−21)