pomocy!
eloelo:
wyznacz współrzędne środka i długość promienia okręgu, którego średnicą jest odcinek AB, gdy:
a) A = (−2,0) B = (2,0)
b) A = (−5,−5) B = (1,3)
czy ma ktoś pojęcie jakie wzory zastosować?
dziekuje za każda pomoc!
14 mar 17:35
tom: trzeba wiedzieć, że środek okręgu leży w połowie jego średnicy − wzór jest na
1750 i znać
tw. Pitagorasa by obliczyć długość promienia
14 mar 17:52
driver:
AB=
√16=4⇒r=2←prom. S=(0,0)←śr.
| | 1 | | −5+1 | | −5+3 | |
AB=√(1+5)2+(3+5)2=......., r= |
| AB, S=( |
| , |
| )=...... |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
14 mar 17:57
eloelo: dzieki!
14 mar 18:01