Geometria analityczna.
Cinu: Napisz równanie prostej, do której należą punkty A = (a,b) oraz B = (b,a), gdzie a i b są
pierwiastkami równania x2 −x −2 = 0.
WTF?
14 mar 19:19
Cinu: help
14 mar 19:31
Jack: oblicz z delty pierwiastki tego równania.
A potem podstaw do y=ax+b y=ax+b za x,y punkty (a,b) oraz w drugim równaniu (b,a).
14 mar 19:45
Cinu: pierwiastki z delty to −2 i 0 (x1, x2) jak to podstawic?
14 mar 19:56
Cinu: help
14 mar 20:09
Jack: 0? na pewno nie
14 mar 20:12
Jack: −1 i 2
14 mar 20:13
Julek:
A = (a;b)
B = (b;a)
Jeśli a ≠ b , więc punkty A ≠ B to :
y = zx + v
b = za + v
a = zb + v
a − b = z(a − b)
z = 1
y = x + v
x
2 − x − 2 = 0
Δ = 1 + 8 = 3
2
−1 = 2 + v ⇒ v = −3
y = x − 3
14 mar 20:16
Julek:
można byłoby od razu podstawić punkty A = (2;−1) i B = (−1;2), ale takie rozwiązanie jest
ciekawsze
14 mar 20:17
Cinu: w rozwiazaniu pisze y= −x + 1
14 mar 20:28
Jack: A = (2;−1) i B = (−1;2)
Więc prosta przez nie przechodząca, to
−1=2a+b
2=−1a+b
−3=3a
a=−1
b=1
Czyli y=−x+1
14 mar 20:31
Cinu: dzieki, a cos mi nie pasowalo
14 mar 20:37