czy obwody i pola kwadratow tworza ciag arytmetyczny?
Lenka:

Na rysunku przedstawione sa kwadraty o bokach ktorych dlugosci tworza ciag arytmetyczny.
a)czy obwody tych kwadratow tworza ciag arytmetyczny?
b)czy pola tych kwadratow tworza ciag arytmetyczny?
14 mar 12:23
xyz: P1=2, stąd a1=√2−długość boku pierwszego kwadratu,L1=4√2
a2=√2+r, P2=(√2+r)2, L2=4(√2+r),
a3=a1+2r ....
a)sprawdzamy, czy 2L2=L1+L3. Odp. tak
b)dalej trzeba sprawdzić,czy
2P2=P1+P3, odp. nie
14 mar 12:44
Lenka: i to juz cale rozwiazanie czy jeszcze mam sama cos zrobic
14 mar 13:22