Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań
Natalia: Ciągi
Zadanie 1
Sprawdź monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym: a
n=5−2n
Zadanie 2
Dla jakich x dany ciąg x+1 , 32+1 , 6x−1 jest ciągiem arytmetycznym
Zadanie 3
Dany jest ciąg arytmetyczny: 1; 0,8 ; 0,6..... Oblicz S
19
Zadanie 4
Między liczby 0,5 i 8 "wstaw" siedem liczb tak,
aby otrzymany ciąg łącznie z liczbami danymi był
ciągiem geometrycznym.
Zadanie5
Które z podanych ciągów są ciągami geometrycznymi? Wpisz "tak" lub "nie"
Podaj iloraz tego ciągu.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| ,1 |
| ,4 |
| ,13 |
| ,40 |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b) 3,−9,−27,81,..
c) 6,6,6,6,6...
d) √3,2√3,3√3,4√3,5√3,...
14 mar 19:55
Natalia: proszę niech mi ktoś pomoże...bo widzę żę wszystkim pomagacie

Prosze o jak najszybsze
rozwiązanie bo potzrebuję to na jutro.Z góry dziękuję wszystkim mi pomagającym i serdecznie
pozdrawiam
14 mar 19:57
Natalia: Pomóżcie proszę
14 mar 20:13
Jack: duużo tego... Generalnie te zadania są proste− prześledź zasoby tej strony... wszystko będzie
jasne
14 mar 20:14
Natalia: niemam na to czasu i głowy.Praca kontrolna do jutra musi być oddana
zadanie 5 już mam rozwiązane jeszcze raz dziękuję osobom które mi pomagają.
14 mar 20:17
Julek:
1)
ciąg arytmetyczny o równaniu liniowym. Współczynnik przy największej potędze zmiennej jest
ujemny, więc ciąg malejący

2) Nie jestem pewny, czy dobrze przepisałaś treść zadania... a
2 = 33 ? czy a
2 = 32x + 1 ?
c = 2b − a
6x−1 = 66 − x − 1
7x = 66
3)
https://matematykaszkolna.pl/forum/42973.html
4)
0,5; a
2 ; a
3 ; a
4 ; a
5 ; a
6 ; a
7 ; a
8 ;8
a
1 = 0,5
a
9 = 8
8 = 0,5*q
8
q
8 = 16
q =
√2 lub q = −
√2
wybierz sobie którąś z tych wartości, podstaw do wzorku i oblicz te 7 wartości

a
n = a
1*q
n−1
5)
a
n2 = a
n−1*a
n+1
14 mar 20:26
Natalia: Julek jesteś cudowny niewiem jak Ci dziekować Naprawdę BARDZO CI DZIEKUJE
14 mar 20:28
Natalia: Zadanie 2
Pomyłka dla jakich x dany ciąg x+1 , 3x2+1, 6x−1 jest ciągiem arytmetycznym
14 mar 20:31