pole koła wpisanego w trójkąt
margaret;): jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma dł 16cm a jego przeciwprostokątna 20cm
oblicz pole koła wpisanego w ten trójkąt
14 mar 23:18
Jack:

z tw. Pit policzymy że druga przyprostokątna ma 12 cm.
Wiadomo, że |DA|=|OE|=r
Czerwona linie (dwusieczne kątów) tworzą trójkąty przystające np. ΔADO ≈ ΔAOE itd
Stąd |CD|=12−r=|CF|. Z kolei skoro |EB|=16−r, to |FB|=16−r.
Więc |CF|+|FB|=12−r+16−r=20 ⇒ −2r=−12 ⇒ r=6.
Pole już prosto.
14 mar 23:53
margaret;): dz
14 mar 23:54
Jack: pr
14 mar 23:56
xyz: −2r=−8, r=4, P=16pi.
15 mar 07:18