pomocy
marysia 1992: ile pierwiastkow calkowitych ma rownanie?
a) x3=64x
b) x3=−x
c) x4=−8x
d) x=125x4
e) x3+4x2−x−4=0
f) x3−x2+4x−4=0
14 mar 16:52
Julek:
a)
x3 − 64x= 0
x (x2 − 64) = 0
x(x−8)(x+8) = 0
Trzy pierwiastki
b) x3 + x = 0
x(x2+1) = 0
Jeden pierwiastek
c) x4 + 8x = 0
x(x3+8) = 0
x(x+2)(x2 − 2x + 4) = 0
Δ < 0, Dwa pierwiastki
d)
125x4 − x = 0
x(125x3 − 1) = 0
x(5x − 1)(25x2 + 5x + 1) = 0
Δ < 0 , Dwa miejsca zerowe
e)
x3+4x2−x−4=0
x2 (x+4) −(x+4) = 0
(x+4)(x−1)(x+1) = 0
Trzy pierwiastki
f)
x3−x2+4x−4=0
x2 (x−1) +4(x−1) = 0
(x−1)(x2+4) = 0
Jeden pierwiastek
14 mar 17:31