!!
Jajaja: rozwiąż:
proszę o rozwiązanie krok po kroku
14 mar 12:28
fruu: mnozysz kolego rownanie przez (x+1)(x−2)
14 mar 12:36
Jajaja: ok, spróbuje
14 mar 12:40
Jajaja: i wyszlo x2−8x+7=0
i teraz Δ i gotowe?
14 mar 12:41
Jajaja: tylko ze w odpowiedziach mam ze musze sprowadzic rownanie do postaci:
i nie wiem dlaczego tak, bo po obliczeniu Δ wg Twojego sposobu wychodzi x
1=1, x
2=7
14 mar 12:44
fruu: x−4x+1 = 2x−3x+1 − 1 to jest to samo, gdzyz sprowadziles po prawej stronie
dzialanie do wspolnego mianownika
a w drugim sie pomyliles chyba, bo musi byc 1x−2
x−4x+1=1x−2 majac takie cos mnozysz na krzyz, i tak wyliczasz x
14 mar 12:52
Jajaja: ok juz widze bład

sory
14 mar 12:55
Jajaja: czekja czekaj ale jezeli pomnoze obustronnie przez (x+1)(x−2) to wyjdzie tak:
(2x−3)(x+2)−1(x−2)(x+1)=1(x+1) i to mam mnozyc czy jak?
14 mar 12:59
Jajaja: nie, juz rozumiem

sory ze tak mieszam

wyszlo
14 mar 13:01