wykres
witek39: Pomużcie

Wykresy funkcji y= −x+3 i y= −2x+4 przecinają się w punkcie A, zaś oś OX odpowiednio
w punktach B i C. Oblicz ple trójkąta ABC oraz długość jego najdłuższego boku.
14 mar 20:18
bogumill2: Z tego co napisałeś wynika że punkt A ma współrzędne (1,2),B(2,0),C(3,0).Te trzy punkty tworzą
trójkąt rozwartokątny o wysokości h=2 i boku a=1. Podstawiaszje do wzoru na wysokośc i
otrzymujesz P=1
14 mar 20:30
Julek:
Pom
óżcie
Miejsca zerowe
0 = −x + 3
x = 3 ⇒ B(3;0)
0 = −2x + 4
x = 2 ⇒ C(2;0)
−x + 3 = −2x + 4
x = 1
y = 2
A = (1;2)
B = (3;0)
C= (2;0)
Znajdź w tablicach wzór na pole trójkąta, wymagający tylko współrzędnych jego wierzchołków...
nie chce mi się jego przepisywać
14 mar 20:30
witek39: i jak znajdę wzór co znim dalej zrobic? nieśmiej sie zemnie −noga
14 mar 20:36
Julek:
Podstaw wartości pod niego
14 mar 21:02
witek39: Julek możesz mi to rozpisać to zadania na zaliczenie i niechciałbym czegoś sknocic
14 mar 21:21
bogumill2: 1.Rysujesz układ współrzędnych
2.Wybierasz dwa punkty najlepiej x=0 i x=3 i podstawiasz do wzoru y= −x+3.Otrzymane punkty
nanosisz na układ i rysujesz prostą.
3 .Wybierasz dwa punkty najlepej x=0 i x=2 i podstawiasz do wzoru y=−2x+4.Otrzymane punkty
nanosisz na układ i rysujesz prostą.
4.Miejsce przecięcia to punkt A. Miejsca gdzie wykresy przecinają prostą OX są odpowiednio
punktami B i C.
5. Odczytujesz długośc prostej BC a następnie wysokośc h (BC=1 h=2)
6 Podstawiasz do wzoru na pole trójkąta P=12ah
7 Koniec
14 mar 21:35
witek39: bogumill2 wielkie dzięki− sory że pytam ale czy to ty Bogusia może?
14 mar 21:40