prosze o pomoc
marysia 1992: rozwiaz rownienie f(x)=g(x)
a) f(x)=x3−3x, g(x)=x
b)f(x)=1/3x3+x+2, g(x)=4x+2
c)f(x)=4x3−x2−5x+3, g(x)=3x+1
d)f(x)=x3+x2+x+4, g(x)=2x+5
14 mar 17:58
qwerty: a) x3−3x=x
x3=4x
x2=4
x=2 lub x=−2
14 mar 18:03
fruu: b) 13x3+x+2 = 4x+2
x3+3x+6=12x+6
x3+3x=12x
x3=9x
x2=9
x=3 lub x=−3
14 mar 18:06
fruu: 4x3−x2−5x+3 = 3x+1
4x3−x2−8x+2=0
x2(4x−1)−2(4x−1)=0
(x2−2)(4x−1)=0
x2−2=0 lub 4x−1=0
x2=2 4x=1
x=√2 lub x=−√2 x=14
14 mar 18:10
fruu: x3+x2+x+4 = 2x+5
x3+x2−x−1=0
x2(x+1)−1(x+1)=0
(x2−1)(x+1)=0
x2−1=0 lub x+1=0
x2=1 x=−1
x=1 lub x=−1
14 mar 18:12