Ciągi-proszę o szybkie rozwiązanie
Natalia: Dla jakich x dany ciąg x+1 , 3x2+1 ,6x−1 jest ciągiem arytmetycznym.
Zadanie 2
Między liczby 0,5 i 8 "wstaw" siedem liczb tak,
aby otrzymany ciąg łącznie z liczbami danymi był
ciągiem geometrycznym.
no ok q=√2 lub q=√−2 ale jakie liczby mam wstawić
14 mar 21:07
stanislaw:
3x2 + 1 − (x +1 ) = 6x − 1 − (3x2 +1)
3x2 +1 − x − 1 = 6x − 1 − 3x2 − 1
3x2 − x − 6x + 1 + 3x2 +1 =0
6x2 − 7x +2 =0
Δ = 1
√1 = 1
x1 = 12
x2 = 23
14 mar 21:21
stanislaw:
0,5 ; a2; a3; a4; a5; a6 ; a7 ; a8 ; 8
a1 = 0,5
a9 = 8
a9 = a1 *qn−1
8 = 0,5 *q9−1
8 = 0,5 *q8/0,5
q8 = 16
q = √2 v q = − √2
a2 = a1 *q
a2 = 0,5 *√2
a3 = a1 *q2
a3 = 0,5 *√22
a3 = 0,5 *2 = 1
i tak dalej.....
14 mar 21:37