zad liniowa
askaaaaa: 1,,punkty A(−3.−1) i c(1.11) sa przeciwleglymi wierzcholkami kwadratu a)oblicz pole kw
b) wyznacz rownanie prostej zawierajacej przekatna BD
:2,, punkty A(9,−1) B=(−7,3) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami prostokata ABCD na boku CD lezy
punkt
E=(4,−4)
napisz rownanie prostej CD
oblicz wspolrzedne woerzcholka C
Oblicz wspolrzedne srodka S symetrii prostokata ABCD
14 mar 16:59
askaaaaa: up
14 mar 17:14
Julek:
1)
a) |AC| =
√(−3−1)2 + (−1−11)2 =
√16+144 =
√160 = 4
√10 = d
d = a
√2
| | 4√10 | | 4√20 | |
a = |
| = |
| = 2√20
|
| | √2 | | 2 | |
P = a
2 = (2
√20)
2 = 80
S − punkt przecięcia się przekątnych kwadratu (punkt ten jest w połowie przekątnej)
średnia arytmetyczna :
| | −3+1 | | −1+11 | |
S = ( |
| ; |
| ) = (−1;5)
|
| | 2 | | 2 | |
Przekątna ta, jest prostopadła do drugiej, więc szukamy przekątnej AC
11 = a + b
−1 = −3a + b
12 = 4a ⇒ a = 3
y = 3x + b
a
1 = 3 − współczynnik przekątnej AC
Liczymy współczynnik prostej prostopadłej do AC (a
1*a
2 = −1)
przechodzi przez punkt S = (−1;5)
| | 1 | | 14 | |
Przekątna BD to : y = − |
| x + |
| , więc
|
| | 3 | | 3 | |
3y + x − 14 = 0
14 mar 17:14
askaaaaa: w zd 1.pole wyszlo mi 100 dobrze
14 mar 17:15
askaaaaa: o dzx
14 mar 17:15
askaaaaa: a 2 zad

mam prosta wyszlo y=−1/4x+5/4 BA
CD y=−1/4x−3
14 mar 17:18
Julek:
Musisz sama pokombinować

Znajdź równanie prostej AB... następnie wiesz, że CD jest równoległe do AB i przechodzi przez
punkt E. Dalej powinnaś już wiedzieć co i jak
14 mar 17:21
Julek:
Pamiętaj : Jest powiedziane, że to prostokąt, ale nie możesz zakładać, że kwadrat!
14 mar 17:21
askaaaaa: dobrze

y=−1/4x+5/4 BA
14 mar 17:23
askaaaaa: CD y=−1/4x−3
14 mar 17:23