ciekawe czy ktos to zrobi?:)
majka92:
uzasadnij ze wielomianu w nie da nie rozlozyc na czynniki liniowe
a) w(x)=x6−27x3
b)w(x)=x5+125x2
c)w(x)=−x4−64x
14 mar 21:07
Jack: wyciągnij w każdym z przypadków x (do odpowienidej potęgi) przed nawias i zobacz co dostaniesz.
14 mar 21:08
majka92: a 3x(2−9x2)
b x2(x3+125)
c x(x3−64)
14 mar 21:12
Jack: w a) troszkę się pomyliłaś.
w b) ten nawias zozłóż zgodnie ze wzorem na sumę sześcianów
w c) rozłóż ze wzoru na różnicę sześcinów.
14 mar 21:17
majka92: nie ogarniam
14 mar 21:18
Jack: a) x3(x3−27)= x3(x−3)(x2−3x+9)
Δ tego nawiasu jest <0 więc nie da się rozłożyć na czynniki liniowe.
Niemal identycznie pozostałe przykłady.
14 mar 21:25
Jack: tam w nawiasie same plusy powinny być...
14 mar 21:28
majka92: Δ=9−36=25
14 mar 21:28
Jack: w tym drugim nawiasie...

(x
2+3x+9)
14 mar 21:28
Jack: −25
14 mar 21:28
majka92: −25
14 mar 21:29
Jack: trfuu... −27
14 mar 21:29
majka92: aaaaaa no tak
14 mar 21:29
majka92: czyli jak to bedzie calosc?
14 mar 21:30
Jack: No tak jak napisałem. Drugiego nawiasu nie da się już rozłożyc na czynniki liniowe, więc całego
wyrażenie także.
14 mar 21:31
majka92: czyli jak mam to zapisac
14 mar 21:32