matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Alv:
Trapez równoramienny o podstawach dł. 6 i 10 opisany jest na okręgu. Oblicz promień tego okręgu oraz promień okręgu opisanego na tym trapezie. 2c = a + b
6 + 10
c =
2
c = 8 h
2
= 64 − 4 h = 2
√
15
h
r =
=
√
15
2
Ktoś ma pomysł jak obliczyć R?
14 mar 13:08
Alv:
Może jednak ktoś potrafi to obliczyć
?
14 mar 19:28
Alv:
Ktokolwiek?
15 mar 16:25
Alv:
Dobra, już sam doszedłem jak to obliczyć
15 mar 16:31