zad
askaaaaa: punkty A(9,−1) B=(−7,3) sa dwoma kolejnymi wierzcholkami prostokata ABCD na boku CD lezy
punkt
E=(4,−4)
napisz rownanie prostej CD
oblicz wspolrzedne woerzcholka C
Oblicz wspolrzedne srodka S symetrii prostokata ABCD
14 mar 19:32
askaaaaa:
14 mar 19:53
Julek:
Prosta AB
y = ax + b
−1 = 9a + b
3 = −7a + b
Prosta CD (równoległa do AB)
przechodzi przez punkt E
−4 = 1 + b ⇒ b = −5
Prosta AC lub BC
a
1 * a
2 = −1
a
2 = −4
y = −4x + b
Podstawiasz pod to współrzędne punktu A lub B... w zależności od tego, który to wierzchołek C,
liczysz b i przyrównujesz
14 mar 20:00