Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamieniamy miejscami cyfrę setek
paulinaa.: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamieniamy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczb, jeśli wiadomo, że cyfra środkowa
jest średnią arytmetyczną cyfr skrajnych.
14 mar 14:37
driver:
100x+10y+z←liczba 3−cyfr., x←c. set, y←c.dzies. , z←c.jedn.
x+y+z=15
100x+10y+z+396=100z+10y+x
| | x+z | |
y= |
| trzeba rozw. ten ukł. równ. |
| | 2 | |
14 mar 18:10