Rzucamy n razy kostką do gry (n>2) Proszę o pomoc.
ja: Rzucamy n razy kostką do gry (n>2). Czy liczba możliwości otrzymania sumy wszystkich
wyrzuconych oczek nie większej niż n + 2 jest:
a) dla dowolnego n liczbą parzystą
b) liczbą parzystą, gdy n jest liczbą nieparzystą
c) równa 8k 2 + 8k + 10, gdy n= 4k + 3 ( k ∊ℕ+)
Doszłam do tego, że
suma = n gdy na wszystkich kostkach jest jedynka, więc
a) nie
b) nie
Tylko zostaje się jeszcze c) i nie mam pojęcia jak się za to zabrać
Proszę o pomoc, jak to można rozwiązać.
14 mar 19:34
14 mar 19:36
ja: czyli:
s=n ⇒ same jedynki
s=n+1 ⇒jedynki i dwójka
s=n+2 ⇒jedynki i 2 dwójki lub
⇒jedynki i trójka
tylko jak mam opisać liczbę możliwości ?
14 mar 19:43
ja: s=n ⇒ 1 możliwość ?
s=n+1 ⇒ n możliwości ?
s=n+2 ⇒ 2!n!(2−n)! ?
⇒ n możliwości ?
omega ⇒ n!*6 czy 6!*n ?
czy to tak ma być? bo już zupełnie nie łapie
14 mar 19:58