geometria
Marek: napisz równanie prostych zawierających boki równoległoboku ABCD o wierzchołkach A(1;3) B(−2;−3)
C(1;−1), wyznacz współrzędne wierzchołka D tego równoległoboku. Proszę o pomoc w tym zadaniu.
nie wiem jak się do tego zabrać.
14 mar 21:33
bogumill2: zdaje mi sie że będzie tak choc mam kilka wątpliwości
RÓWNANIA
1)x=1
2)x=−2
3)y=23x+73
4)y=23x−53
5)współrzędne D(−2,1)
14 mar 21:59
Jack:

Punkt D będzie leżał na tej samej pionowej prostej co B, czyli będzie miał te sam współczynnik
x.
Zatem D(−2,y
d)
Jak policzyć y
d?
Odległość CA jest taka sama jak DB.
|CA|=3−(−1)=4 ⇒ |DB|=4 czyli y
d =1
Mając dane punkty można wyliczyć proste (dla DB i AC wystarczy odczytać ich współrzędne x).
Podstawiamy dwa punkty do dwóch równań i liczymy równania prostych.
y=ax+b
y=ax+b
14 mar 22:09
Marek: dzięki za pomoc
14 mar 22:20