ddd
basia: ustal które wyrazy ciągu bn o wyrazie ogólnym bn=n
3−6n
2+9n−54 sa rowne 0
14 mar 20:42
Jack: przyrównaj wszystko do 0 i rozwiąż dalej jak zwykłe równanie
14 mar 20:48
abc: Ale żeś pomogl Jack..... trzeba bylo jeszcze mniej napisac... wlasnie w rozwiazaniu rownania
jest problem. Nie wiem czy mam wyciagnac n przed nawias, jak tak to co dalej.........
7 sty 15:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
jakie 'n' chcesz wyciągnąc przed nawias

grupuj wyraz ... pierwszy z drugim ... trzeci z
czwartym
7 sty 15:35
Dominik: n3 − 6n2 + 9n − 54 = 0
n2(n − 6) + 9(n − 6) = 0
(n − 6)(n2 + 9) = 0
n = 6
7 sty 15:57