Proszę o rozwiązanie zadania , pozdrawiam i z góry dziękuje
Marcin: log (x−3) = 5
3
log (x−4x)=3
2
log (x−1) + log x =0,25
4 4
14 mar 11:04
tom: log
3(x−3) = 5 warunek x−3>0 czyli x>3 z definicji logarytmu 3
5 = x − 3
x = 3
5 + 3 =246
itd
217
14 mar 12:01
fruu: log3(x−3) = 5
Z: x>3
35=(x−3)
243=x−3
x=246
log2(x−4x)=3
z: x−4x>0
−3x>0
−x>0
x<0
23=−3x
8=−3x
x=−83=−223
14 mar 12:04
fruu:

log
4(x−1) + log
4x =0,25
log
4 (x−1)x = 0,25
(x−1)x > 0 ramiona parabolki do gory
Mzerowe: 0, 1
x ∊ (−niesko;0) suma (1;+niesko)
4
14=(x−1)x
4
14=x
2−x
x
2−x−
4√4=0
14 mar 12:13