Objętość kuli
Rafi: Oblicz objętość kuli, której pole powierzchni wynosi 36 cm2
Wg mnie wiadomo, że V=4/3 Pi r3 natomiast P=Pi r2=36 Pi cm2
36 Pi=Pi r2
r=6
V=4/3 Pi r3
V=288 Pi
A wynik powinien wychodzić 36 Pi cm3
Możecie powiedzieć mi co złego zrobiłem w tym? Nie rozumiem...
14 mar 14:30
Jack: Pole powierzchni wynosi 36, a nie 36π.
4πr
2=36
14 mar 14:36
Rafi: ahaaa... no własnie... dzięki Jack
14 mar 14:41
basia: Oblicz pole powierzchni kuli, której objętość wynosi 36π cm3.
16 paź 21:24
basia: Oblicz pole powierzchni kuli, której objętość wynosi 36π cm3. BARDZO PROSZE
O POMOC
16 paź 21:28
dero2005:
R = 3
P = 4πR
2 = 36π cm
2
16 paź 22:22