Ciąg równanie. Matura P.R
Kuba: Lewa strona równania 1+3+9+...+x = 1093 jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu
geometrycznego. Oblicz y=0.0(1) − jeden przez pierwiastek 3 stopnia z x
14 mar 12:45
K: podbijam
14 mar 13:28
Jack: zauważ ze jest to ciąg arytmetyczny. Znajdź wzór na wyraz ogólny i dobrze podstaw do wzoru na
sumę (którą znasz − wynosi 1093).
Potem przy liczeniu y zamień najpierw 0,0(1) za ułamek zwykły.
14 mar 13:31
Godzio: raczej geometryczny
14 mar 13:40
Jack: nooo własnie! dzięki
14 mar 13:49
Jack: Stąd n wyliczyć.
0,0(1)=x
0,(1)=10x
1,(1)=100x
Zatem 1,(1)−0,(1)=1=100x−10x
Dalej już łatwiej.
14 mar 14:04