Pomocy.!
po_prostu: Witam potrzebuję pomocy w tych zadankach.
1) Pan Kowalski i pan Nowak ulokowali tę samą kwotę oszczędności w dwóch różnych bankach. Pan
Kowalski w banku A, w którym oprocentowanie rocznie wynosi 5% a odsetki kapitalizowane są co
kwartał, pan Nowak w baku B, w którym oprocentowanie roczne wynosi 6%, a odsetki
kapitalizowane są rocznie. Który z panów dokonał lepszego wyboru? Jaka jest różnica w
wysokości odsetek przy wpłaconej kwocie 10000zł po roku oszczędzania?
2)W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC|=|BC|=12cm, podstawa |AB|=12 √3 5cm. Oblicz
miary kątów tego trójkąta. Odpowiedź podać w stopniach. Obliczyć pole trójkąta.
14 mar 16:59
domi: 1)
K=K0(1*p%/ilość kapitalizacji)ilość kapitalizacji
gdzie K0 to kwota początkowa a p% to oprocentowanie roczne
pan Kowalski
K=10000(1+5%/4)4=10903,517
pan Nowak
K=10000(1+6%/1)1=10600
14 mar 18:29