Prosze
Tina: Pomoze mi ktos ?
14 mar 15:57
Tina: O Kacie α wiadomo ze jest ostry oraz cosα=0.4. oznacza to ze:
a) sinα = pierwiastek 21/5 tgα= pierwiastek 21/2
b) sinα= pierwiastek 21/5 ctgα= 5/21
c) sinα= 0.6 tgα=1,5
d) sinα=0,4 ctgα= 1
14 mar 15:58
Tina:
14 mar 15:58
Jack: Policz sinα z jedynki tryg. Tgα to sinα/cosα.
14 mar 15:59
Tina: Ale to 0,4 to co to jest nie rozumiem tego ?
14 mar 16:01
14 mar 16:02
Tina: nie wiem jak to policzyc masakra
14 mar 16:04
Jack:
Masz taki wzór: sin
2α+cos
2α=1. Stąd policzysz cosα.
14 mar 16:05
Tina: a na cos jaki bedzie wzor ?
14 mar 16:08
Jack: tak, cos2α=1−sin2α...
14 mar 16:10
Tina: czyli juz nic nie musze liczyc

hah dziekuje slicznie
14 mar 16:11
Jack:
14 mar 16:12
Tina: cosα=0,6
14 mar 16:13
Tina: a tgα jak policzyc?
14 mar 16:14
Jack: | | sinα | |
zobacz wyżej... tgα= |
| |
| | cosα | |
14 mar 16:14
Tina: Kurde ja jestem jakas tumanica

nie moge tego ogarnac za skary swiata
14 mar 16:16
14 mar 16:18
Tina: 0,666 ale nie ma tutaj takiej odp
14 mar 16:19
Jack: więc coś błędnie policzłaś
14 mar 16:20
Jack: cosα nie równa się 0,6... policz dobrze... pamiętaj o POTĘGACH we wzorze na jedynkę.
14 mar 16:21
Tina: o kurde

a ile to bedzie 2/5kwadrat?
14 mar 16:23
Tina: cosα=0,92 ?
14 mar 16:24
Jack: zapisz swoje obliczenia.
14 mar 16:24
Tina: cosα= 1−2/5kwadrat
14 mar 16:26
Tina: tgα=0.4/0.92=0,43
14 mar 16:27
Jack: no wlasnie, podnieś ułamek do kwadratu... W razie wątpliwości sięgnij pierw głębiej do pomocy w
zasobach strony
14 mar 16:27
Tina: hah

Jack pomoz mi to rozkminic
14 mar 16:30
14 mar 16:33
Tina: 4/25kadrat−1

? tak to liczyc?
14 mar 16:35
Jack: | | 4 | |
Juz nie ma kwadratu przy |
| ...
|
| | 25 | |
14 mar 16:39
Tina: czemu 25/25
14 mar 16:40
Jack: Odsyłam do podręcznika − coś tam na pewno znajdziesz. Tylko dobrze poszukaj
14 mar 16:43
Heks: pomoz innym
14 mar 16:44
Tina: problem jest taki ze to zadanko jest maturalne

a nie z podrecznika hehe

Jack wytłumacz mi
to od poczatku prosze jakmam to policzyc
14 mar 16:44
Jack: | | 25 | |
Maturalne? Nawet jeśli tak, to pytanie o to dlaczego 1= |
| nie jest "maturalne" (może |
| | 25 | |
dopiero za kilka lat...). Po prostu więcej pożytku wyniesiesz czytając podręcznik, niż głowiąc
się na wskazówkami udzielanymi przez uczestników forum (takie mam wrażenie).
Poza tym w linku nadesłanym przez
Lachu jest wszystko czego potrzeba.
14 mar 16:47
Tina: sinα= 1−0,16=0,84

no bo 2kwadrat tj 4 a 5 kwadrat to jest 25 4/25=0.16 dobrze to
licze?
14 mar 16:52
Jack: ok, dobrze.
14 mar 16:54
Tina: czyli sinα=0,16 ? teraz cosα tak
14 mar 16:55
Jack: poczekaj...
14 mar 16:55
Tina: tzn teraz tgα

i wychodzi mi 0,4
14 mar 16:56
Tina: i zadna odp mi nie pasuje
14 mar 16:56
Jack: Sinα byl znany... sinα=0,4
cos
2α+sin
2α=1
cos
2α=1−sin
2α
cos
2α=1−0,4
2
cos
2α=0,84
cosα=
14 mar 16:57
Tina: 0,4
14 mar 16:58
Tina: cosα=0,4 jest podane w zadaniu
14 mar 17:00
Jack: wszystko się bierze stąd ze niepotrzebnie przeszłasz na ułamek dziesiętny.
w zwykłym było by tak:
14 mar 17:01
k.: pomoże mi ktoś udowodnić, że
byłabym bardzo wdzięczna
14 mar 17:01
Jack: aa no to sorry.
to w takim razie ten ostatni post dotyczy sinα a nie cosα.
14 mar 17:01
Jack: zrób oddzielny post, to pomogę
14 mar 17:02
Tina: zrobiony
14 mar 17:04
Jack: to było do
k 
bo my sobie tutaj radzimy
14 mar 17:05
Jack: włąsciwie to juz policzylismy cosα i sin, Teraz policz tgα.
14 mar 17:05
k.: ok, zrobiłam nowy temat czekam na geniuszy ; p
14 mar 17:07
Tina: to jaki jest wzor na tgα? cos/sin ?
14 mar 17:19
Jack: | | sinα | |
Tina, został zapisany tu już kilka razy... tgα= |
| |
| | cosα | |
14 mar 17:22
Tina: pierwiastek z 21/5 i przez 0,4 tak ?
14 mar 17:23
Jack: tak.
14 mar 17:24
Tina: i teraz pytanie jak to podzielic
14 mar 17:24
Tina: pierwiastek 21/5=0.916 0.916/04=2,29
14 mar 17:25
Tina: tak ?
14 mar 17:25
14 mar 17:26
Jack: nie przybliżaj tego pierwiastka, po prsotu go zostaw jak jest.
14 mar 17:26
Tina: ej ja naprawde jestem taka ciemna? wpisuje w kalkulator to i nie potrafie podzielic
14 mar 17:28
Tina: aa 5 sie skroca

i zostanie 2

tak?
14 mar 17:29
14 mar 17:29
Jack:
14 mar 17:29
Tina: hehe wkoncu wpadłam na to

dziekuje ci
14 mar 17:30