matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wyraz pierwszy i róznice ciągu arytmetycznego.
Natashaaaniolek:
jezeli a
5
=28 , a
8
=37
14 mar 14:37
qwerty:
a
5
=28 a
8
=37 a
1
+4r=28 a
1
+7r=37 a
1
=28−4r a
1
=37−7r 28−4r=37−7r −9=−3r r=3 a
1
=28−4r a
1
=28−4*3=28−12=16
14 mar 14:59