matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
XxX:
liczba a dla ktorej rozwiazaniem rownania 2(x−a)+5=3x−1 jest liczba x=5 ile wynosi
14 mar 10:44
stanislaw:
2(5 − a) +5 = 3*5 − 1 10 − 2a +5 = 15 − 1 15 − 2a = 14 −2a = 14 − 15 −2a − −1/(−2) a =
1
2
14 mar 11:51