Witam!
Graniastosłup prawidłowy trójkątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędz dolnej
podstawy i przeciwległy wierzchołek górnej podstawy. Płaszczyzna ta tworzy z podstawą kąt
alfa, a pole otrzymanego przekroju wynosi S. Oblicz objetosc graniastoslupa.
Odpowiedzi w książce przewidują rozwiązanie tego zadania w poniższy sposób (proszę wybaczyć
link do innego forum, ale nie chce mi się tego przepisywać a nie da się skopiować)
http://www.matematyka.pl/110463.htm
ja rozwiązywałam tak:
| 1 | 2s | ||
h=S⇒h= | |||
| 2 | a |
| a√32 | a√32 | √4Scosα | ||||
cosα= | ⇔cosα= | ⇒ a= | ||||
| h | 2Sa | 4√3 |
| H | ||
sinα= | ⇒H=sinα*h | |
| h |
| 2s | ||||||||
H=sinα* | ||||||||
|
| 4Scosα | 2s | |||||||||
V= | *sinα* | ... można jeszcze uprościć, tylko nie jestem | ||||||||
| √3 |
|
| 1 | 2S | |||
tam na początku | *a*h=S ⇒h= | ale to jasne.
| ||
| 2 | a |
| a2√3 | 2s | S√3 | ||||
V= | *sinα* | = | *a=
| |||
| 4 | a | 2 |
| S√3 | √4Scosα | |||
= | * | =√S3*cosα*√3
| ||
| 2 | 4√3 |
pozdrawiam