matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
podaj dziedzinę funkcji
Aravis_1:
f(x)= 1/ ( x
4
− 3x
2
+ 1 )
14 mar 19:06
M:
25 kwi 21:51
Miś Uszaty:
x
4
−3x
2
+1≠0 Δ=9−4=5
√
Δ
=
√
5
3−
√
5
x
1
2
=
>0
2
3−
√
5
3−
√
5
x
1,1
=
√
oraz x
1,2
=−
√
2
2
3+
√
5
x
2
2
=
>0
2
3+
√
5
3+
√
5
x
2,1
=
√
oraz x
2,2
=−
√
2
2
3−
√
5
3−
√
5
3+
√
5
3+
√
5
D=ℛ\{
√
,−
√
,
√
, −
√
}
2
2
2
2
26 kwi 10:44