matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
/
XxX:
ile wynosi roznica ciagu arytmetycznego okreslonego wzorem a
n
=3−2n
14 mar 12:09
fruu:
a
n
=3−2n a
n+1
=3−2(n+1)=3−2n−2=−2n+1 a
n+1
−a
n
=−2n+1−(3−2n)=−2n+1−3+2n=−2 r=−2 a
1
= 3−2*1=3−2=1 a
2
= 3−2*2=3−4=−1
14 mar 12:21