Ciagi
Bazyl: 1)Wyznacz czwarty, siódmy i dwunasty wyraz ciągu
an=4n²−n
−−−−−−−
5+3n
2) Wyznacz x tak aby podane wyrazy tworzyły ciąg geometryczny
x−4, 3, x+6
3) Oblicz sumę wszystkich liczb dwucyfrowych nieparzystych
4) Oblicz odsetki z lokaty czteroletniej o oprocentowaniu 4% jeżeli na lokate wpłacimy 3000 zł
Prosze o jak najszybsze rozwiązanie
14 mar 12:55
Bazyl: prosze niech ktoś mi pomoże
14 mar 13:06
Alv: 1)
an = 4n2 − n więc pod n podstawiasz liczbę odpowiadającą wyrazowi ciągu:
a4 = 4*42 − 4 = 60
a7 = 4*72 − 7 = 189
a12 = 4*122 − 12 = 564
Jeśli dobrze myślę że 5 + 3n towzór drugiego ciągu to robisz tak jak pokazałem na poprzednim
przykładzie.
14 mar 13:14
fruu: 2) Wyznacz x tak aby podane wyrazy tworzyły ciąg geometryczny
x−4, 3, x+6
32=(x−4)*(x+6)
14 mar 13:16
Alv: 2)
an2 = an−1an+1
więc:
32 = (x − 4)(x + 6)
9 = x2 + 2x − 24
x2 + 2x − 33 = 0
Δ = 4 + 132 = 136
√Δ = 2√34
x1 = −2 − √34
x2 = −2 + √34
14 mar 13:22
Che: 3)
a
1=11
a
2=13
a
n=99
r=a
2−a
1=13−11=2
a
n=a
1+(n−1)*r= 11+2n−2= 9+2n
99=9+2n
2n=90
n=45
| | (11+99)*45 | | 110*45 | |
Sn= |
| = |
| =2475 |
| | 2 | | 2 | |
14 mar 13:27
Alv: 3)
a
1 = 11
a
2 = 13
a
n = 99
n = 5 ( jest 5 takich liczb w każdej dziesiątce) * 9 = 45
r = 2
| | 11 + 99 | |
S45 = |
| * 45 = 55 * 45 = 2475 |
| | 2 | |
14 mar 13:33
Alv: Hah się trochę spóźniłem
14 mar 13:34
Calineczka.: | | 4n2 − n | |
a w pierwszym zadaniu nie bedzie tak  bo to jest ciag a n= |
| |
| | 5+3n | |
wiec:
| | 4*(42)−4 | | 4*16−4 | | 64−4 | | 9 | |
a4= |
| = |
| = |
| =3 |
| |
| | 5+3*4 | | 5+12 | | 17 | | 17 | |
| | 4*(72)−7 | | 4*49−7 | | 196−7 | | 189 | | 7 | |
a7= |
| = |
| = |
| = |
| =7 |
| |
| | 5+3*7 | | 5+21 | | 26 | | 26 | | 26 | |
| | 4*(122)−12 | | 4*144−12 | | 576−12 | | 31 | |
a12= |
| = |
| = |
| =13 |
| |
| | 5+3*12 | | 5+36 | | 41 | | 41 | |
ale niech ktos zerknie na to zadanie bo ja tak to zrozumialam.
14 mar 13:38
Calineczka.:
sorka mała pomyłka w ostatnim:
| | 4*(122)−12 | | 4*144−12 | | 576−12 | | 31 | |
a12= |
| = |
| = |
| =13 |
| |
| | 5+3*12 | | 5+36 | | 41 | | 41 | |
14 mar 13:40
Alv: Możliwe, myślałem że to 2 różne wzory ciągów
14 mar 13:45
Alv: 4)
K − kapitał początkowy
n − ilość lat
p − oprocentowanie
| | 4 | |
K4 = 3000 * ( 1 + |
| )4 |
| | 100 | |
K
4 = 3000 * 1,1698585
K
4 ≈ 3509,58 ( dokładnie: 3509,5755)
K
4 − K = 3509,58 − 3000 = 509,58 [zł]
14 mar 13:49
Bazyl: Calineczka.:
Dobrze piszesz to właśnie bedzie tak wyglądało
14 mar 15:18
Calineczka.: No to dobrze
14 mar 15:20
Bazyl: Dziękuje wszystkim za pomoc
14 mar 15:45
Bazyl: Alv:
O co chodzi z tym w 2 zadaniu ?
Δ = 4 + 132 = 136
√Δ = 2√34
x1 = −2 − √34
x2 = −2 + √34
14 mar 19:39
Natalia: możecie mi tez pomoć w tych zadaniach również z ciągów
14 mar 19:42
Natalia: Ciągi
Zadanie 1
Sprawdź monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym: a
n=5−2n
Zadanie 2
Dla jakich x dany ciąg x+1 , 32+1 , 6x−1 jest ciągiem arytmetycznym
Zadanie 3
Dany jest ciąg arytmetyczny: 1; 0,8 ; 0,6..... Oblicz S
19
Zadanie 4
Między liczby 0,5 i 8 "wstaw" siedem liczb tak,
aby otrzymany ciąg łącznie z liczbami danymi był
ciągiem geometrycznym.
Zadanie 5
Które z podanych ciągów są ciągami geometrycznymi? Wpisz "tak" lub "nie"
Podaj iloraz tego ciągu.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| ,1 |
| ,4 |
| ,13 |
| ,40 |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b) 3,−9,−27,81,..
c) 6,6,6,6,6...
d) √3,2√3,3√3,4√3,5√3,...
14 mar 19:51
Polonista: może mi ktoś wytłumaczyć jak sie liczy 2 zadanie ? bardzo prosze
15 kwi 19:21
Jack: a2−a1=a3−a2
Tu podstawiasz dane i wyliczasz x.
15 kwi 19:24
Polonista: a skad wychodzi 132 ?
15 kwi 19:33
Jack: Patrzyłem na zadanie Natalii. Mówimy o zadaniu Bazyla?
15 kwi 19:37
Jack:
U Bazyla:
x2 + 2x − 33 = 0
"132" wychodzi z Δ.
Δ=b2−4ac=4+4*33=4+132=...
15 kwi 19:39