planimetria
Natalia: W okrąg o promieniu R wpisano trójkąt prostokątny o kącie ostrym α. Oblicz obwód trójkąta i
długość promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
14 mar 16:09
figa:
| | a | | b | |
c= 2R |
| = sinα , |
| =cosα
|
| | c | | c | |
a= 2R*sinα b= 2R*cosα
| | a+b −c | | 2Rsinα+2Rcosα− 2R | |
r= |
| = |
| = R( sinα+cosα−1)
|
| | 2 | | 2 | |
Ob= a+b+c=2R(sinα+cosα+1)
14 mar 17:14
Natalia: Wracam z tym zadaniem. Mam wymagającą nauczycielkę, która twierdzi, że nie możemy używać
wzorów, które nie występują w tablicach na maturze.
Więc czy może mi ktoś wyjaśnić co to za wzór r=
a+b−c2, na co on jest oraz czy można go
zastapić innym, z jakiego przekształcenia się wziął... ? Żebym wiedziała co mówić u
odpowiedzi

dzięki....
23 mar 22:15
Godzio:

a−r + b−r = c
−2r + a + b = c /:(−1)
2r − a − b = − c
2r = a + b − c
23 mar 22:20