trygonometria
k.: k.: pomoże mi ktoś udowodnić, że
byłabym bardzo wdzięczna
14 mar 17:06
Jack: Mnożymy obie strony przez cos2α
2−cos2α=cos2α+2tg2α*cos2α
2−cos2α=cos2α+2sin2α
2−cos2α=1+sin2α
2−cos2α=1−1−cos2α
2−cos2=2−cos2α
14 mar 17:12
Jack: założenie o niezerowaniu się cos2α podczas dzielenia w niczym nie przeszkadza, bo i tak w
dziedzinie tego równania te punkty są wykluczone.
14 mar 17:14
k.: jest jeden problem, mamy to zrobić w taki sposób, że jedną stronę rozpisujemy, tak, żeby potem
dojść do tej drugiej..
14 mar 17:16
Jack: zawsze można mnożyć obie strony przez wartość ≠0. Nie można przenosić wyrażeń na prawą czy lewą
stronę − to prawda.
14 mar 17:19
k.: ale wiesz, np:
i jeśli
| | 1 | | sinα | |
sinα( |
| −sinα)= |
| −sin2α=1−sin2α=cos2α |
| | sinα | | sinα | |
14 mar 17:25
figa:
| | 2sin2α | | cos2α+2sin2α | | cos2α+2( 1−cos2α) | |
P= 1+ |
| = |
| = |
| =
|
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| | 2−cos2α | | 2 | |
= |
| = |
| −1
|
| | cos2α | | cos2α | |
L=P dla cosα≠0
14 mar 17:33
k.: bardzo dziękuję

mam jeszcze jedno..
14 mar 17:36
figa:
| | tgα | | sinα | | cosα | |
P= |
| − |
| = 1− sinα* |
| = 1 −cosα
|
| | tgα | | sinαcosα | | sinα | |
L= P dla tgα≠0
14 mar 17:40
k.: | | cos2α + 2(1−cos2α) | |
a jeszcze do tego poprzedniego: dlaczego z |
| bierze się |
| | cos2α | |
| | 2−cos2α | | 2 | |
|
| a potem |
| −1 ? |
| | cos2α | | cos2α | |
14 mar 17:42
figa:
| cos2α+2−2cos2α | | 2 −cos2α | | 2 | | cos2α | |
| = |
| = |
| − |
| =
|
| cos2α | | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| | 2 | |
= |
| −1 .......  |
| | cos2α | |
14 mar 17:48
k.: czy moja niewiedza jest naprawdę bez komentarza?

bo mam jeszcze kilka przykładów do
zrobienia ^^
14 mar 17:52
k.: a) 1−2sin2α=2cos2α−1
b)cos2α−sin2α=2cos2α−1
14 mar 17:57
figa:

Takie banały ?
a) L= 1−2( 1−cos
2α)= 1 −2 +2cos
2α= 2cos
2α−1
L=P dla każdego α
b) podobnie
14 mar 18:02
k.: muszę dbać o zróżnicowanie poziomu zadań xD
mam jeszcze takie:
| tgα*(1+ctg2α) | |
| =ctgα |
| 1+tg2α | |
14 mar 18:05
figa:
licznik lewej strony:
| | 1 | | tg2α+1 | |
Ll= tgα+tgα*ctgα*ctgα= tgα+1*ctgα= tgα+ |
| = |
|
|
| | tgα | | tgα | |
| | tg2α+1 | | 1 | | 1 | |
L= |
| * |
| = |
| = ctgα
|
| | tgα | | tg2α+1 | | tgα | |
L=P
14 mar 18:13
14 mar 18:16
figa:
Omg

Już mi się nie chce
| | cosα | | cosαsinα | | cosα | | 1 | | 1 | |
L= |
| + |
| = 1 + |
| * |
| = 1+ |
|
|
| | cosα | | cosα | | sinα | | cosα | | sinα | |
L=P dla sinα≠0 i cosα≠0
14 mar 18:21
k.: jest moment którego nie rozumiem, mimo, że całą siłą swojego umysłu próbuję go ogarnąć ; p
14 mar 18:22
k.: dobraa, już koniec ^^ dzięki serdeczne ; )
14 mar 18:23
figa:
liczba + ułamek ( sprowadzamy do wspólnego miwnownika
| | tgα*tgα+1 | | tg2α+1 | |
|
| = |
| |
| | tgα | | tgα | |
14 mar 18:24
k.: ahaaa xd dzięki

trzymaj się.
14 mar 18:26
figa:
14 mar 18:27
22 mar 17:52
Trabant86: Proszę do powyższego zadania zastosować skrót skróconego mnożenia
22 mar 17:53
Trabant86: chodziło oczywiście o "wzór skróconego mnożenia) sorry
22 mar 17:55