logarytm
paaanna: Hej mam problem z obliczeniem logarytmu. Pomoże mi ktoś?
14 mar 15:29
Jack: pomnóż pierwiastki (√3*√3=3), zapisz wszystko jako potęgę 3, a wynikiem będzie wykładnik
takiej potęgi.
14 mar 15:32
paaanna: czyli wyjdzie
13
14 mar 15:38
paaanna: chociaż nie nie wiem czemu źle się wpisało on ma wyglądać tak , że podstawa logarytmu jest 3
√3
14 mar 15:42
14 mar 15:46
paaanna: tak
14 mar 15:48
Jack: tę podstawę zamień na potęgę 3. potem skorzystaj ze wzoru:
Następnie zajmij się argumentem logarytmu (zamień na potęgę 3).
14 mar 15:49
paaanna: | | 3 12 | |
czy to będzie : 32 log3 |
| ?
|
| | 33 | |
co mam dalej z tym zrobić ?
14 mar 16:05
Jack: | | | |
zapisz argument logarytmu, czyli |
| jako 3... |
| | 33 | |
14 mar 16:09
Jack: przy dzieleniu potęg o tych samych podstawach wykładniki odejmujemy...
14 mar 16:10
Jack: | | 2 | |
przed logarytmem nie powinno czasem stać |
| ? Sprawdź to. |
| | 3 | |
14 mar 16:15
paaanna: Policzylam to tak 3√3 = 31 * 3 12 = 3 22* 3 12 = 3 32 ....
a reszat dobrze ?
14 mar 16:36
Jack: | | 3 | |
ok, 3 |
| [3 do potęgi 3/2]
|
| | 2 | |
| | 2 | |
a to znaczy, że przed logarytm idzie odwrotność tego ,czyli |
| , zobacz na wzór.
|
| | 3 | |
Reszty jeszcze nie widzę

Ale do tej pory ok. Podaj wynik, jak policzysz.
14 mar 16:38
paaanna: czy to będzie
23 log
3 √327 ?
Nie wiem jak to dalej obliczyć
23 * wynik logarytmu ?
14 mar 17:04
14 mar 17:18
paaanna: Dzziekuje za pomoc
14 mar 19:15
Jack: bardzo proszę
14 mar 19:24