objetosc
w21: pomuzcie w zadaniu ; oblicz objetosc powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego
czworokatnego ktorego przekatna ma dlugosc 18cm i twozy z podstawa kat 60stopni
14 mar 21:51
Jack: | | H | |
w podstawie masz kwadrat, a H całego graniastosłupa liczysz z sin60o= |
|
|
| | d | |
14 mar 22:24
w21: to H rowne 18 a b to co?
15 mar 08:51
jacek: to H ROWNE 18 a b to co ?
15 mar 08:53
stanislaw:
sin 60o = Hd
√32 = H18
2H = 18√3/2
H = 9√3
a długosc krawedzi graniastosłupa czyli a możemy obliczyć z tw. Pitagorasa
15 mar 09:12
stanislaw:
pomyłka mała! nie długosc krawedzi liczymy z tw. Pitagorasa lecz długosc przekatnej podstawy
(kwadratu) a następnie mozemy obliczyc krawędz podstawy
15 mar 09:16
w21: aha czyli a kwadrat + b kwadrat= c kwadrat; to co tu bedzie a co b i c
15 mar 09:20
w21: a czy moglbys napisac calosc co i jak po kolej bo mi cos nie idzie z tym zadaniem

? z gory
dziekuje
15 mar 09:26
w21: i jak pomozesz mi
15 mar 09:41
w21: prosze o dalsza pomoc w tym zadaniu
15 mar 09:46