Sprawdź monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym: an=5-2n
Natalia: Witam prosze o rozwiązanie z góry dziękuje
14 mar 18:41
Natalia: Dla jakich x dany ciąg x+1 , 32+1 , 6x−1 jest ciągiem arytmetycznym
14 mar 18:44
Natalia: Dany jest ciąg arytmetyczny: 1; 0,8 ; 0,6..... Oblicz S19
14 mar 18:46
Natalia: Sprawdź monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym an=5−2n
14 mar 18:47
Natalia: Między liczby 0,5 i 8 "wstaw" siedem liczb tak,aby otrzymany ciąg łącznie z liczbami danymi był
ciągiem geometrycznym.
14 mar 18:49
Natalia: Które z podanych ciągów są ciągami geometrycznymi? Wpisz tak lub nie.
Podaj iloraz tego ciągu.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| ,1 |
| ,4 |
| ,13 |
| ,40 |
| ,...
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b) 3,−9,−27,81,..
c) 6,6,6,6,6...
d)
√3,2
√3,3
√3,4
√3,5
√3,...
14 mar 18:57
14 mar 18:58
Natalia: Balon wzniósł się w pierwszej minucie na wysokość 8m, a w każdej nastepnej minucie wzniosił się
dwa razy wolniej niz w poprzedniej.Po jakim czasie balon osiągnął wysokość 15 m?
Rozwiązałam ale niewiem czy dobrze,ponieważ są to zadania z mojej pracy kontrolnej tematem są
ciągi na których nie byłam i których nie umiem,dlatego proszę kogoś o rozwiązanie ....
Ja rozwiązałam te ostatnie zadanie tak:
W pierwszej minucie −60sekund 8m
W drugiej minucie −60 sekund 4 m
W trzeciej (wzniósł by się) −60 sekund− 4m
30 sekund−2m
15sekund−1m
Czyli 3 minuty−16 metrów
180 sekund odjąć 15 sekund= 165 sekund
Odpowiedz balon osiągnął wysokość 15 metrów po 2 minutach i 45 sekundach.
14 mar 19:03