Wykresy funkcji y= −x+3 i y= −2x+4 przecinają się w punkcie A, zaś oś OX odpowiednio
w punktach B i C. Oblicz ple trójkąta ABC oraz długość jego najdłuższego boku.
| 1 | ||
P= | I(xb−xA)(yc−yA)−(Yb−ya)(xc−Xa)I | |
| 2 |
y=−x+3 dla y=0 x=3 więc B=(3;0)
y=−2x+4 dla y=0 x=2 C=(2;0)
rozw. ukł równań −x+3=−2x+4 x=1 y=2 to A=(1;2)
→AB =[2 ; −2] →AC = [1 ; −2]
| 1 | ||
PΔABC = | |2*(−2) − (−2)*1| = 1 | |
| 2 |
| 1 | ||
pole można też prościej jako | |CB| * h (gdzie h to wysokość czyli odległość A od osi x) | |
| 2 |