matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
XxX:
wyrazenie (cos30*−cos45*)(cos30*+cos45*) przyjmuje wartosc jaka?
14 mar 12:17
matma:
cos 30*=
√
3
/2 cos45*=
√
2
/2 (a−b)(a+b)=a
2
−b
2
czyli: (
√
3
/2)
2
=3/4 (
√
2
/2)
2
=2/4 czyli: 3/4−2/4=1/4=0.25
14 mar 12:23
fruu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
masz tam piekna tabelke
14 mar 12:23