matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
gonia:
pomiędzy liczby 4 i 8 wstaw liczby: x, y, z, t tak aby liczby: 4, x, y, z, t, 8 tworzyły ciąg geometryczny.
14 mar 17:07
figa:
a
1
= 4 x= 4q y= 4q
2
z= 4q
3
t= 4q
4
4q
5
= 8 q
5
= 2 => q=
5
√
2
x= 4
5
√
2
y= 4
5
√
4
z= 4
5
√
8
t=
5
√
16
14 mar 17:21