Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry.
Kalia: 
Rzucamy dwiema sześciennymi kostkami do gry. Prawdopodobieństwo tego, że suma wyznaczonych
oczek wyniesie co najwyżej 8, jest równe:
A.
2836
B.
2636
C.
1536
D.
536
14 mar 13:58
bibi: A={(2,6),(3,5),(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
mocA=15
odp C
14 mar 14:06
m: odp B
14 mar 14:06
Kalia: hehe to która w końcu ? xD
14 mar 14:09
m: B wg mnie
14 mar 14:09
Jack: policz ile jest mozliwosci uzyskania na kostkach 8 oczek lub mniej...
14 mar 14:10
m: ilość zdarzeń które sprzyjają zdarzeniu A jest 26 sama liczyłam a wzór jest taki
P(A)=nAN
14 mar 14:11
Kalia: odp bibi bardziej mi podchodzi... dlaczego myślisz że B?
14 mar 14:11
Kalia: dobra już wiem

dzięki
14 mar 14:12
kalafiorowa: B
14 mar 14:13
m:

najlepiej zrobić sobie tabelkę. cyfry powinny byc na rysunku w nawiasach.wychodzi ze wszystkich
zdarzen elementarnych jest 36 i teraz liczysz ile jest takich gdzie ich suma jest mniejsza
badz rowna 8 i dzielisz przez ilosc wszystkich zdarzen
14 mar 14:17
kibix: B= zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
B={(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
mocB=13
P(B)=1336
P{a} = 1 − P(B) = 2636
B
14 mar 14:25
(A)matematyczna: Rzucamy dwiema szesciennymi kostksmi.
e) Czy bardziej prawdopodobne jest, ze suma wyrzuconych oczek bedzie rowna5, czy ze bedzie
rowna 10?
g)Jakie jest prawdopodobienstwo, ze roznica miedzy liczbami oczek wyrzuconych na kostkach (od
wiekszej odejmujemy mniejsza) bedzie rowna 2?
h)Jaka jest najbardziej prawdopodobna roznica miedzy wynikami na kostkach (od wiekszego
odejmujemy mniejszy) ?
11 wrz 21:04