pole trapezu równoramienny
margaret;): oblicz pole trapezu równoramiennego jeżeli jego podstawy mają długość 10 i 16cm, a ramię
trapezu tworzy z podstawą kąt o mierze 60stopni
14 mar 23:03
Lachu:

z trojkata 30 60 90 na dole masz a=3 bo jest rownoramienny wiec wysokosc jest rowne 2a czyli 6
i dodajesz [(16+10) *6]

2] =78 πγ
14 mar 23:11
Lachu: bez tej minki i πi y na koncu
14 mar 23:11
Jack: wysokość policzymy z tg 60
o.
14 mar 23:12
Lachu: na to samow wychodzi tyle ze bez uzywaniu th
14 mar 23:18
margaret;): dzięki wielkie
14 mar 23:19
Jack: Wysokość nie jest 2a, gdzie a to mały kawałeczek w podstawie trójkąta. 2a ma długość ramienia
(do niczego nie potrzebna).
14 mar 23:22
Lachu: a tak przepraszam pomylilo mi sie wysokosc to a √3
14 mar 23:24
margaret;):
14 mar 23:25
margaret;): czyli jak ma być poprawnie?
14 mar 23:25
Jack: | | a+b | |
Z tgα skorzystaj. Policzysz h. Wtedy podstaw do wzoru P= |
| *h |
| | 2 | |
14 mar 23:34
margaret;): ok
14 mar 23:39
margaret;): ok
14 mar 23:40